ASFOR: peste 90% din lemnul Romaniei, exploatat de SRL-uri

Facebook
Twitter

Fondurile forestiere din Romania nu sunt doar de stat, multe dintre acestea fiind private, administrate prin SRL-uri. Astfel, veniturile Romsilva provin din incasari de la mediul privat, sustin reprezentantii ASFOR.

„Protestul declansat de sindicate in legatura cu modificarea legislatiei in cazul regiilor nationale si, mai concret, de reorganizarea Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, a generat o serie de reactii in spatiul public, ideea de privatizare si vanzare a padurilor statului catre firme private (SRL-uri) fiind una dintre cele mai pregnante (…).

Din neatentie sau din necunostinta de cauza, organizatorii protestului au infierat si au indus opiniei publice un sentiment de ura impotriva mediului privat de afaceri din Romania (SRL-uri), uitand ca fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci si de ocoalele silvice de regim, care administreaza proprietatile forestiere private, si care sunt, in marea lor majoritate, SRL-uri.

Citeste si: Inca un judet in care producatorii de cartofi isi valorifica productia in supermarketuri

In acelasi timp, 90% din lemnul Romaniei este exploatat si valorificat de societati comerciale (SRL), iar, daca vorbim strict de exploatare, vorbim de SRL-uri cu actionariat 100% romanesc.

Veniturile Romsilva provin din incasari de la mediul privat (SRL-uri).

In aceste conditii, consideram ca acest atac nejustificat asupra mediului de afaceri privat, partener al Romsilva si al statului roman, este incalificabil”, atrage atentia ASFOR.

Potrivit sursei citate, padurile aflate in proprietatea statului, in suprafata de 3,1 milioane de hectare, din cele 6,7 milioane hectare de padure administrate in Romania, nu pot fi instrainate si nici administrate prin firme private, iar reorganizarea regiilor nationale trebuie sa clarifice faptul ca rolul de arbitru si de jucator intr-o piata concurentiala nu poate fi indeplinit de aceeasi entitate.

„Vorbim despre un principiu aplicat la nivelul UE, un principiu OECD care a fost transpus si in legislatia romaneasca.

Orice activitate comerciala trebuie organizata pe principiile economiei libere.

Ceea ce este important de stiut este faptul ca, in cazul RNP Romsilva, chiar daca va fi facuta o separare a activitatilor de serviciu public (arbitru) de activitatile comerciale (jucator), in ceea ce priveste tipul de proprietate, ambele vor ramane in proprietatea si gestiunea statului.

Recursul la infractionalitatea silvica in contextul reorganizarii RNP Romsilva este spectaculos si atractiv pentru public.

Nu trebuie, insa, sa uitam cine administreaza padurile si cine are astazi toate atributele – arbitru si jucator.

Trebuie sa avem in vedere ca in fiecare domeniu economic exista infractionalitate, fenomenul infractional din domeniul forestier nu este mai mare decat in alte domenii, ci este mai sensibil pentru public.

Inclusiv din acest motiv, al senzitivitatii publicului, statul a luat o serie de masuri de prevenire si control, astfel incat, astazi, sectorul forestier si cel de prelucrare a lemnului a ajuns sa fie unul dintre cele mai controlate de catre institutiile statului”, considera Ciprian Dumitru Musca, presedintele ASFOR.

In viziunea asociatiei, daca statul roman doreste sa faca aceasta reorganizare a regiilor sale, „ii solicitam sa o faca corect, coerent, cu specialisti si cu expertiza adevarata, astfel incat, atat statul, cat si angajatii, dar mai ales padurile tarii si romanii sa aiba de castigat”.

„Romania are oameni de foarte buna calitate, specialisti adevarati, care pot face din aceasta tranzitie un succes. Sectorul forestier nu are nevoie de informatii false, mai ales daca acestea vin din interiorul acestuia.

Complexitatea relatiei dintre om, padure si lemn, dincolo de toate asperitatile aparute intre oameni in urma diseminarii unor informatii false, trunchiate sau interesate este ampla, dar functiile padurii sunt aceleasi: sociala, economica si de mediu.

Iar rolul nostru este acela de a asigura locuri de munca si de a participa la dezvoltarea comunitatilor locale si a economiei nationale in ansamblu.

Domeniul forestier are nevoie de coerenta, de egalitate intre competitorii din piata, fie ca sunt companii de stat sau private (SRL-uri) in conditiile suprapunerii de crize la nivel mondial (energie, inflatie, razboi) si are nevoie in special de investitii majore in infrastructura, utilaje, formare profesionala, investitii care sa fie facute prin masuri competitive de finantare, similar celor din agricultura sau alte domenii”, se mentioneaza in comunicatul citat.

Asociatia Forestierilor din Romania este organizatia patronala si profesionala a operatorilor economici din exploatari forestiere si industrializarea lemnului, ce reprezinta, promoveaza, sustine si apara interesele economice, juridice si sociale ale membrilor sai in plan national si international.

Saptamana trecuta, pe 12 ianuarie, Federatia Sindicatelor din Silvicultura Silva a organizat, in fata sediului Guvernului, un amplu miting pentru salvarea padurilor proprietate publica a statului de la instrainare, la care au participat cateva sute membri de sindicat si invitati din partea asociatiilor profesionale si patronale din domeniu.

Principalele revendicari ale protestatarilor au vizat: retragerea de la Guvern a proiectului de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, precum si exceptarea padurilor de la aplicarea guvernantei corporative.

Sindicalistii au afirmat ca Executivul a adoptat in mare graba, in decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, fara respectarea termenelor minimale de dezbatere publica prevazute de lege, avertizeaza Federatia Sindicatelor din Silvicultura Silva.

Tot reprezentantii Silva au atras atentia asupra faptului ca daca toate activitatile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate in societati pe actiuni sau in societati cu raspundere limitata, „lemnul romanesc va incapea pe mainile anumitor grupuri de interese”.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE