In Harghita, producatorii locali de cartofi au inceput sa-si valorifice productia in supermarketuri. Unii dintre acestia au propriile utilaje de ambalare.
Directorul Directiei pentru Agricultura Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ca este imbucurator ca producatorii au luat decizia de a se orienta catre o piata de desfacere mai organizata.
“Sunt deja si in Harghita (producatori – n.red.) care au utilaje de ambalare, ma refer la microambalare, nu la saci de 30 kg, ci ambalare in saci de cinci si zece kilograme, care se vand in retele de magazine. (…)
Este un inceput, desi timid, dar lumea se adapteaza si se orienteaza catre o piata de desfacere care este organizata mai bine si valorificarea cartofilor este mai planificabila”, a afirmat Romfeld Zsolt.
Acesta a spus ca o cantitate insemnata de cartofi din judet sunt ambalati de o firma din Brasov, care are contract cu producatori harghiteni.
“Este o firma producatoare de cartofi din Brasov, care are cultura de cartofi, produce si ceea ce nu poate produce preia de la alti producatori si ambaleaza si vinde catre supermarketuri”, a explicat seful Directiei pentru Agricultura Harghita.
Potrivit sursei citate, in acest moment, stocurile de cartofi din Harghita nu sunt mari, avand in vedere ca o parte din cartofii pentru industrializare au iesit deja din judet iar o alta parte se afla in depozitul de la Joseni, care apartine unei fabrici de prelucrare ce urmeaza sa functioneze in localitatea Remetea.
Romfeld Zsolt a precizat ca pretul cartofilor este cuprins intre 1,5 si 2 lei/ kg, dar nu exista cerere prea mare, intrucat mai sunt de vanzare cartofi in judetele aflate mai aproape de marile centre de consum.
El a opinat ca pretul este unul mic, avand in vedere cheltuielile prognozate pentru productia de cartofi din 2023.
In Harghita, productia medie la cartofi a fost in 2022 de aproximativ 20 tone la hectar, dar au existat si parcele de pe care s-au obtinut recolte de 40 tone, in conditii de irigare.
“A fost un an greu (2022 – n.red.), avand in vedere seceta pedologica, ce nu a fost extrema, dar s-a manifestat destul de puternic si in Harghita, mai ales in iulie, inceput de august, cand cartofii au suferit si nu s-au dezvoltat cum a trebuit si productiile, in conditii de neirigat, lasa de dorit cantitativ”, a adaugat seful Directiei Agricole Harghita.