Romania, pe locul cinci in Europa la consumul de pesticide. Cate dintre acestea ajung in mancare

Facebook
Twitter

Conform unui raport Eurostat, Romania se afla pe locul cinci in Europa la consumul de pesticide, dupa tari precum Spania, Franta, Italia si Germania.

Potrivit organizatiei, in anul 2016, in tara noastra se vindeau aproximativ 10 milioane kg de pesticide, cantitate aproximativ egala cu cele vandute in Portugalia si Ungaria.

Clasamentul vanzarilor de pesticide este condus de Spania, cu circa 77 milioane de kilograme, fiind urmata de Franta cu 72 milioane kg, Italia cu 60 milioane kg si Germania cu 47 milioane kg.

Cele patru state insumeaza 79% din vanzarile de pesticide, detinand 46% din terenurile folosite pentru agricultura in uniune si 47% din totalul terenurilor arabile. Tarile enumerate sunt de altfel si cei mai mari producatori agricoli din UE.

Cele mai vandute pesticide

In urma lor, la mare distanta, se claseaza in topul vanzarilor de pesticide Romania, Portugalia si Ungaria, potrivit unei analize Eurostat, bazate pe datele disponibile din 20 de tari.

Pesticidele cele mai vandute in 2016 au fost din categoriile fungicide si bactericide (46%), erbicide (29%) si insecticide si acaricide (11%), potrivit datelor comunicate de biroul european de statistica.

In Romania, proportiile sunt inversate, dat fiind ca, in 2016, s-au vandut 4,5 milioane de kilograme de fungicide si bactericide, 5 milioane de kilograme de erbicide si peste 700.000 kg de insecticide si acaricide.

Jumatate din mancarea consumata de europeni, contaminata

Conform unui studiu al Autoritatii Nationale Fitosanitare, jumatate din fructele supuse analizei aveau urme de pesticide, iar multe dintre ele depaseau limita legala.

De asemenea, jumatate din mancarea care ajunge pe mesele europenilor contine pesticide care depasesc limita legala, asemenea unei cantitati importante de fructe ce ajunge in Romania.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Pescuitul la caras: sfaturi esentiale

Bucuria pescuitului la caras consta intr-o combinatie de tehnica, rabdare si cunostinte. Pentru a-ti imbunatati experienta de pescuit la caras,

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE