septembrie 30, 2022

MADR: lucruri de care trebuie sa tinem cont in timpul insamantarii de primavara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

La aceasta data, cerealele paioase parcurg faza de infratire – formarea primului internod cu mici diferentieri in functie de zona de cultura, soi si nivelul tehnologic aplicat.

Acumularile termice si amplitudinea variatiilor de temperatura intre zi si noapte au permis un start mai accelerat al vegetatiei, cu dezvoltarea vertiginoasa a sistemului radicular al plantelor, in conditiile unor precipitatii mai reduse.

Se impune cu necesitate si cu maxima atentie efectuarea de tratamente fitosanitare complexe, cu respectarea tuturor conditiilor de compatibilitate in utilizarea produselor chimice, atat pentru combaterea buruienilor, bolilor si daunatorilor, cat si pentru fertilizarea cu ingrasaminte foliare.

In dorinta de a asigura o eficacitate sporita in combaterea buruienilor monocotiledonate si dicotiledonate, anuale si perene din cultura graului, se recomanda tuturor fermierilor sa solicite firmelor furnizoare rezultatele testelor legate de compatibilitatea produselor in functie de utilizarea lor in amestec, in vederea intocmirii programelor de combatere a buruienilor. Este bine cunoscut faptul ca asocierile de erbicide pot provoca in unele cazuri efecte fitotoxice nedorite.

Sunt necesare aceste recomandari, ca urmare a monitorizarii de catre specialistii MADR a starii de vegetatie a culturilor, prin vizite de lucru pe teren, tinand cont de discutiile avute cu fermierii, precum si cu cercetatori in domeniu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE