Pret carne de miel 2019: iata pretul cerut de comercianti pentru kilogramul de miel

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Potrivit ACEBOP, Pretul carnii de miel ar putea ajunge, in preajma Sarbatorilor Pascale, la 12-14 lei/kg in viu, fata de 9-12 lei/kg cat se inregistreaza in aceasta perioada in functie de zona, noteaza Agerpres.

„Pe sectorul de ovine, pretul previzionat la miel de 12-14 lei pe kilogram in viu va ajunge undeva aproape de Paste. Astazi, ne aflam la 9 – 12 lei pe kilogram in viu in functie de zona. Ce este negativ pe partea de ovine este faptul ca se continua exportul de animale vii, iar abatorizarea a scazut cu aproximativ 32,8%. Vindem in continuare materie prima fara sa ne gandim ca am castiga mai bine vanzand produse cu valoare adaugata. La ora actuala avem contracte cu Libia, urmeaza Iordania si Iran”, a declarat recent presedintele ACEBOP, Mary Pana.

Efectivele de ovine si caprine din Romania

In anul 2017, Romania se afla pe locul patru in Europa, in ceea ce priveste numarul efectivelor de caprine si ovine detinute, cu un total de 11,485 milioane de capete.

Cu exceptia anului 2010, aceste efective au inregistrat cresteri in fiecare an, in 2017 fiind consemnate cu 36,6% mai multe oi si capre fata de anul 2006.

Vanzarea bovinelor la export

In ceea ce priveste piata bovinelor vii, seful asociatiei crescatorilor si exportatorilor de animale a precizat ca pe export situatia este negativa, piata fiind in scadere din cauza vanzarilor din America de Sud ” la preturi incredibil de mici”.

„Pentru bovinele noastre avem piete in asteptare si in derulare. Libia este o piata in derulare, asteptam Iordania, Irak, Iran. Avem fermieri in Romania cu bovine de peste 500 de kilograme care asteapta de o zi pe alta aceste contracte. Fermierii, crescatori de bovine din Romania, se plang mai ales de politica Uniunii Europene in acest domeniu, nu de politica romaneasca, pentru ca pe plan national noi suntem foarte mici jucatori. La ora actuala, acordul cu Iran este semnat, deci Tracian Beef, membru ACEBOP, a semnat deja acordul cu Iran. Multumim Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Agriculturii si ambasadelor. In schimb, Turcia nu este o prioritate in acest moment pentru noi pentru ca preturile sunt foarte mici”, a mai spus presedintele ACEBOP.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE