Recoltarea automatizata a strugurilor: robotii preiau sarcinile oamenilor in podgoriile italiene, in timp ce cramele se lupta cu lipsa de lucratori cauzata de Covid-19.
Vinificatorii italieni s-au bazat din ce in ce mai mult pe lucratorii migranti pentru a strange recolta de struguri, dar restrictiile de calatorie cauzate de Covid-19 si costurile salariale tot mai mari ii imping pe multi viticultori sa apeleze la recoltarea automatizata a strugurilor. Astfel, robotii iau locul lucratorilor din marile podgorii.
Anul trecut, recoltarea strugurilor a fost o lupta ingrozitoare la podgoria toscana a lui Mirko Cappelli, potrivit celor de la Wall Street Journal. Cu frontiera italiana inchisa din cauza pandemiei, lucratorii din Europa de Est pe care ajunsese sa se bazeze Mirko Cappelli nu au putut intra in tara.
Viticultorul convenise cu o companie de plasare de personal sa ii furnizeze personal pentru culegerea strugurilor, dar nu avea pe cine sa-i ofere acest sprijin. In cele din urma, a gasit suficient de multi lucratori pentru a strange strugurii la timp.
Anul acesta, Mirko Cappelli s-a asigurat ca nu se va confrunta cu aceeasi problema: a cheltuit 85.000 de euro pentru investitii in recoltarea automatizata a strugurilor.
Pandemia de coronavirus impinge industria vinului spre recoltarea automatizata a strugurilor
Restrictiile de calatorie legate de Covid-19 au lasat anul trecut grave penurii de lucratori agricoli, intrucat persoanele din Europa de Est si cele din nordul Africii nu au reusit sa ajunga la campurile din Europa de Vest. Desi deficitele s-au ameliorat anul acesta, dificultatea de a gasi lucratori a accelerat migrarea catre recoltarea automatizata a strugurilor, care se afla deja in desfasurare in sectorul agricol.
In timp ce recoltarea unor culturi, cum ar fi soia si porumbul, sunt deja puternic automatizate, vinificatorii au fost mai reticenti in a face schimbarea. Una dintre problemele discutate se refera la posibilitatea ca recoltarea automatizata a strugurilor are mai multe sanse de a deteriora strugurii, ceea ce poate afecta calitatea vinului.
Totodata, costul trecerii la recoltarea automatizata a strugurilor reprezinta un factor de descurajare pentru multi fermieri mici. Unele regiuni europene interzic chiar recoltarea automatizata a strugurilor.
Cu toate acestea, pentru multi viticultori din Europa si SUA, dificultatea de a gasi muncitori – o problema care a crescut constant de-a lungul anilor, dar a devenit acuta in timpul pandemiei de Covid-19 – i-a impins sa ia drumul robotizarii. Recoltarea automatizata a strugurilor este o schimbare care va supravietui pandemiei si ar putea schimba tiparele migrationale de lunga durata care aduc zeci de mii de muncitori straini in Italia, Franta si Spania pentru recoltarea produselor agricole in fiecare an.
Recoltarea automatizata a strugurilor in Toscana
Ritano Baragli, presedintele Cantina Sociale colli Fiorentini Valvirgilio, un grup de vinificatori din Toscana, a declarat ca este din ce in ce mai greu sa gaseasca culegatori de cativa ani. Situatia a fost cauzata de faptul ca localnicii evita din ce in ce mai mult munca fizica, cu salarii reduse si pe termen scurt, in timp ce cererea pentru culegatori a crescut.
Dar anul trecut a fost cea mai grava lipsa de forta de munca din cariera sa de jumatate de secol in domeniul vinului. Utilizarea masinilor de recoltat printre membrii grupului a crescut cu 20% anul acesta ca raspuns.
„Chiar si producatorii mai mici au inceput sa caute masini de cumparat”, a spus Baragli, pentru sursa citata.
Mirko Cappelli a fost unul dintre cei care au facut schimbarea catre recoltarea automatizata a strugurilor.
„A fost o decizie foarte grea pentru o ferma mica ca a noastra – va dura mult timp pentru a recupera investitia. Dar acum, cand strugurii sunt gata, pot sa-i culeg. Nu trebuie sa ne facem griji ca vom gasi muncitori”, a spus domnul Mirko Cappelli, un producator de vin din a patra generatie, despre cumpararea masinii pentru recoltarea celor 13 hectare cultivate cu vita de vie.
Recoltarea automatizata a strugurilor: cererea mare de utilaje a dus la criza pe piata pieselor de schimb
Mirko Cappelli a cumparat o masina pentru recoltarea automatizata a strugurilor de la un producator francez. Philippe Astoin, directorul diviziei agricole a companiei, a declarat ca cererea de utilaje pentru recoltarea automatizata a strugurilor a crescut cu 5% pana la 10% pe an, dar a crescut cu aproximativ 20% anul acesta.
Deficitul de piese, care a afectat si producatorii de automobile in timpul pandemiei de Covid-19, a lasat compania in imposibilitatea de a indeplini toate comenzile. Philippe Astoin se asteapta ca cererea sa creasca in continuare, deoarece costurile cu forta de munca in crestere sunt mai mari decat recoltarea automatizata a strugurilor. In Marea Britanie, de exemplu, salariul minim pentru lucratorii agricoli a crescut cu 34% intre 2014 si 2020, potrivit Andersons, un grup de consultanti in afaceri agricole.