cartofi prajiti congelati

“Razboiul” cartofilor prajiti congelati: UE castiga un apel la OMC, privind taxele impuse de Columbia

Facebook
Twitter

Uniunea Europeana a castigat un apel la Organizatia Mondiala a Comertului, privind taxele antidumping pe care Columbia le-a impus cartofilor prajiti congelati, se arata intr-un comunicat al executivului comunitar.

Arbitrii s-au pronuntat in esenta in favoarea UE ca urmare a primului apel introdus la OMC prin „procedura provizorie multipartita de arbitraj in apel”, cunoscuta sub denumirea de „MPIA”.

Hotararea, definitiva si obligatorie confirma faptul ca taxele antidumping impuse de Columbia cartofilor prajiti congelati din Belgia, Germania si Tarile de Jos incalca normele Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si restrictioneaza in mod necorespunzator accesul la piata columbiana.

Citeste si: Ministrul Daea, despre Programul pentru Acvacultura si Pescuit: este unul extrem de important

Aceasta hotarare reprezinta o victorie pentru producatorii europeni ale caror exporturi catre Columbia, in valoare de peste 20 de milioane de euro, au fost afectate de taxele vamale columbiene.

Hotararea transmite tuturor tarilor care intentioneaza sa restrictioneze exporturile UE un semnal puternic ca investigatiile antidumping trebuie sa respecte pe deplin normele OMC si evidentiaza importanta sistemica a MPIA, se mentioneaza in comunicat.

De asemenea, acest caz reprezinta o dovada clara a faptului ca litigiile din cadrul OMC pot fi solutionate rapid si eficient, caci hotararea finala a fost pronuntata cu mult timp inainte de expirarea termenului de 90 de zile.

Desi organul de apel al OMC se confrunta in prezent cu un blocaj de lunga durata legat de numiri, apelul a putut fi tratat in conformitate cu normele OMC. Acest lucru se datoreaza faptului ca atat Columbia, cat si UE fac parte din „MPIA”.

Procedura este deschisa tuturor membrilor OMC atata timp cat organul de apel ramane blocat. Membrii OMC participanti convin asupra procedurilor de arbitraj in apel in cazul litigiilor dintre ei aduse in fata OMC.

Avand in vedere faptul ca organul de apel al OMC ramane in continuare nefunctional, aceasta procedura le garanteaza participantilor dreptul, conferit de OMC, la o solutionare a litigiilor obligatorie, pe doua niveluri si independenta in cazul oricarui litigiu de acest gen.

Ca atare, aceasta procedura constituie un mecanism de protectie important si provizoriu pentru sistemul comercial multilateral bazat pe norme si evita situatiile in care acesta ar putea fi subminat prin „apeluri in gol”, adica in golul lasat de organul de apel nefunctional.

Columbia trebuie acum sa se conformeze hotararii, fie imediat, fie intr-un termen convenit cu UE sau stabilit de un arbitru al OMC.

In cazul in care Columbia nu se conformeaza, UE poate obtine autorizatia OMC pentru a adopta contramasuri, se mai precizeaza in comunicat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE