Propunere: programul Tomata, accesat doar de cultivatori care folosesc seminte romanesti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Incepand de anul viitor, programul Tomata s-ar putea desfasura folosind doar seminte romanesti, daca baza de producere a semintelor se va dezvolta suficient, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Intrebat daca fermierilor care se inscriu in programele pentru cultivarea legumelor li se va solicita sa utilizeze seminte romanesti, ministrul a aratat ca in prezent fermierilor nu li se poate pune aceasta conditie deoarece producerea de seminte romanesti de legume nu este suficient de dezvoltata pentru a putea acoperi necesarul derularii unui program cum este cel pentru tomate.

Citeste si: Ministerul Agriculturii infiinteaza o societate de asigurari, pentru fermieri

“Noi astazi, la nivel national, nu avem o baza de producatori de seminte pentru legume atat de bine dezvoltata incat sa poata acoperi intregul program.

Apetenta fermierilor pentru programul acesta (Tomata, n.r.) a fost un factor pe care l-am luat in calcul atunci cand am decis sa nu conditionam derularea programului de existenta semintelor romanesti.

Asta nu inseamna ca nu privim spre viitor. (…)

Daca este posibil, in anul 2022 sa cream baza de producere de seminte romanesti de legume astfel incat in programul viitor, din 2023, sa-l conditionam de derularea lui numai cu seminte romanesti”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a mentionat, referitor la Programul Tomata, ca numai in judetul Olt se estimeaza ca se vor inscrie circa 7.000 de fermieri.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE