Promisiunile ministrului Agriculturii: in luna martie, anul viitor, incepem lucrarile la 35 de kilometri din Canalul Siret-Baragan

Facebook
Twitter

In luna martie a anului viitor vom incepe lucrarile la inca 35 de kilometri din Canalul Siret-Baragan. Vor beneficia fermieri din Ialomita, Braila si Buzau, sustine ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pentru Agerpres.

„In martie anul viitor, vor incepe lucrarile la Canalul Siret-Baragan, inca 35 de kilometri. Din pacate, proiectul pe care eu l-am lansat cat am fost director la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) a fost stopat, a fost scos inclusiv din achizitiile publice.

In momentul de fata se lucreaza la acest proiect si eu sunt convins ca in martie anul viitor vom vedea excavatoare in zona. Realizarea Canalului Siret-Baragan are un rol foarte important, aduce beneficii agricultorilor de zona, pentru ca aproape trei amenajari de irigatii importante, din Ialomita, Braila si Buzau, pot fi alimentate gravitational din acest canal, iar Ministerul Agriculturii si ANIF nu vor mai avea costuri cu energia pentru a pompa apa din Dunare”, a precizat Florin Barbu.

Citeste si: Seceta pedologica la porumb se mentine. Care sunt zonele afectate?

Acesta a subliniat ca pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigatii au fost alocate fonduri de peste 500 de milioane de euro din Planul Strategic PAC 2023-2027, respectiv 400 de milioane pentru organizatiile de udatori si 100 de milioane de euro pentru amenajari locale.

„Anul acesta vom lansa reabilitarea sistemelor de irigatii, infrastructura secundara. Vor fi alocati 400 de milioane de euro pentru organizatiile de udatori, dar am conceput in Planul Strategic si o componenta separata de 100 de milioane de euro pentru amenajari locale.

Ce inseamna aceste amenajari locale? Concomitent, cand realizam Canalul Sire-Baragan, fermierii din zona pot sa acceseze fonduri pe amenajari locale, cu adeverinta eliberata de catre ANIF, pentru a-si face instalatiile de irigat si a-si putea iriga culturile.

Daca nu mergem concomitent si nu gandim aceste investitii, ajungem sa facem inca 35 de kilometri din Canalul Siret-Baragan si constatam ca peste 4-5 ani nu iriga nimeni”, a sustinut el.

Potrivit sursei citate, in momentul de fata doar 5 kilometri din Canalul Siret Bargan sunt finalizati si totodata functionali, deservind 7.000 de hectare.

„Cei 5 kilometri au fost finalizati atunci cand eram director general la ANIF, impreuna cu domnul ministru Petre Daea. Pentru prima oara a fost reabilitata o statie pe Canalul Siret-Baragan, functionala si in momentul de fata pentru 7.000 de hectare. A fost pentru prima oara cand s-a irigat din Canalul Siret-Baragan.

A fost un proiect de succes si pot sa va asigur ca irigatiile in Romania vor fi finalizate, pentru ca este proiectul meu de suflet”, a transmis seful de la Agricultura.

Intrebat la cat se ridica costurile pentru realizarea celor 35 de kilometri din Canalul Siret-Baragan, ministrul a transmis ca inca se lucreaza la acest proiect si nu poate furniza deocamdata costurile totale, insa a mentionat ca „nu sunt sume care sa ne dea pe spate”.

„Cand am fost presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor am suplimentat fondurile Programului national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii de la 1 miliard de euro la 1,5 miliarde de euro si tot in calitate de presedinte al Comisiei de Agricultura, impreuna cu colegul meu, fostul ministru Adrian Chesnoiu, am putut da o lege prin care 50% din consumul de energie la organizatii sa fie suportat de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare”, a adaugat el.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE