Prognoza meteo pe 3 luni: caniculă și secetă în toată țara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Meteorologii anunță o vară secetoasă, cu temperaturi mai mari decât normalul perioadei.

În luna iunie, temperatura medie lunara a aerului va înregistra valori apropiate de mediile climatologice în majoritatea zonelor, exceptând sud-estul și vestul țării, unde valorile termice pot fi peste normalul perioadei. Cantitățile lunare de precipitații vor fi în general apropiate de mediile lunare, local în sud-estul și estul teritoriului fiind posibile valori sub cele normale.

Nu degeaba luna iulie este denumită și luna lui Cuptor. În acest interval, temperatura aerului va avea în general valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a regiunilor, iar în centrul și nordul țării valorile termice pot fi normale. Cantitățile lunare de precipitații vor prezenta o tendință de deficit în cea mai mare parte a teritoriului.

Nici în luna august nu vom scăpa de caniculă. Regimul termic se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în centrul și nordul țării și peste normalul perioadei în restul teritoriului. Cantitățile lunare de precipitații vor înregistra valori sub mediile climatologice în aproape toată țara.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE