Prognoza ANM: vreme tot mai calda, insa precipitatii aproape in fiecare zi. Iata prognoza pentru fiecare regiune

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Vremea va continua sa se mentina calda in urmatoarele zile, iar precipitatiile sub forma de aversa se vor inregistra aproape in fiecare zi, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 2-15 mai.

In Banat, in primele doua zile de prognoza, media maximelor termice se va situa in jurul a 21 de grade Celsius, apoi va creste usor, astfel incat in data de 5 mai aceasta va tinde spre 24 de grade.

Vor urma doua zile in care regimul termic diurn va fi in scadere, iar pana in ziua de 9 mai va ramane relativ constant, iar valorile termice vor atinge in medie 20 de grade.

In 10 si 11 mai se va racori cu aproximativ 2 grade, ulterior vremea va intra intr-un proces de incalzire, iar in ultimele zile de prognoza media maximelor de temperatura va ajunge sa se situeze in jurul a 24 de grade.

Citeste si: ASFOR, despre sectorul forestier: traverseaza, de 30 de ani, o nesfarsita tranzitie

Minimele termice vor avea variatii relativ asemanatoare.

Cele mai mici valori ale mediei lor, de 7 – 8 grade, se vor atinge in primele zile si in diminetile de 11 si 12 mai, iar cele mai mari, de 10 – 11 grade, in jurul datei de 7 mai si in 15 mai, dimineata.

Pana in data de 5 mai, doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurta durata, apoi se vor semnala averse aproape zilnic.

In Crisana, in intervalul 2 – 5 mai, media maximelor termice va creste usor pana spre 23 – 24 de grade Celsius, apoi va scadea treptat, iar in data de 11 mai va ajunge sa se situeze in jurul a 18 grade.

Ulterior, procesul de incalzire se va relua, iar la sfarsitul intervalului de prognoza, media temperaturilor maxime pe intreaga regiune va reveni la 24 de grade.

Media minimelor termice va fi in crestere pana spre sfarsitul primei saptamani, cand va fi de 9 – 10 grade.

In cea de-a doua saptamana se va atinge un minim termic, in diminetile de 11 si 12 mai, cand media va fi de 6 – 7 grade si un maxim la finalul acesteia, cand media se va situa in jurul valorii de 10 grade.

Pana in data de 5 mai, doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurta durata, apoi se vor semnala averse aproape zilnic.

In Transilvania, media maximelor termice va fi in crestere pana in jurul datei de 6 mai, cand va atinge 20 de grade, apoi va incepe sa scada, astfel ca, pe 11 mai, aceasta va ajunge sa se situeze in jurul a 16 grade.

In intervalul urmator se va incalzi, iar in ultimele zile, media maximelor va avea variatii intre 20 si 23 de grade.

Media minimelor termice va fi de 3 – 4 grade in prima dimineata, se va situa in jurul a 7 grade in intervalul 7 – 10 mai, in 11 mai va fi cu 2 – 3 grade mai scazuta, iar in zilele ramase va fi in crestere, pentru ca la finalul perioadei de prognoza sa revina la 6 – 8 grade Celsius.

Pana pe data de 3 mai, doar izolat vor fi posibile ploi slabe, de scurta durata, apoi se vor semnala averse aproape zilnic.

In Maramures, in prima saptamana de prognoza, media maximelor termice va avea usoare variatii, intre 19 si 21 de grade Celsius.

In intervalul 9 – 11 mai se va raci cu 2 – 3 grade, apoi maximele termice vor creste, iar in ultimele zile media lor va tinde spre 22 de grade.

Minimele termice vor fi in crestere in prima parte a intervalului, de la o medie de 5 grade in prima dimineata, pana la 8 – 9 grade in jurul datei de 7 mai.

In cea de a doua parte a intervalului, la inceput se va racori, astfel ca, pe 11 mai dimineata, media minimelor va mai atinge doar 5 grade, iar din 12 mai va incepe un proces de incalzire ce va determina trei zile mai tarziu temperaturi minime care in medie sa se situeze in jurul valorii de 8 grade.

Vor fi posibile ploi aproape in fiecare zi, izolate pana in data de 3 mai, apoi cu caracter local.

In Moldova, in prima parte a intervalului, media maximelor termice va fi relativ constanta, de aproximativ 19 – 20 de grade Celsius, dupa care va avea variatii intre 17 grade, in jurul datei de 11 mai, si 22 de grade, pe 14 si 15 mai.

Minimele termice vor fi, in general, in crestere, de la 6 grade in prima dimineata, pana la 9 – 10 grade in ultima. Va ploua aproape zilnic, izolat pana in data de 3 mai, apoi local si sub forma de aversa.

In Dobrogea, media maximelor termice nu va avea variatii importante si se va situa, in general, intre 17 si 19 grade, iar cea a minimelor va fi in crestere, de la 8 grade in prima dimineata, pana in jurul a 11 grade in ultima. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in jurul datei de 5 mai si dupa data de 9 mai.

In Muntenia, tendinta vremii va fi in general de incalzire. Media maximelor termice va creste de la 19 grade Celsius in prima zi, pana la 23 – 25 de grade in ultimele, iar a minimelor de la 7 grade la inceputul intervalului, pana la 8 – 11 grade la finalul acestuia. Probabilitatea de ploaie va fi mai mare in jurul datei de 5 mai si dupa data de 9 mai.

In Oltenia, in primele doua zile de prognoza, media maximelor termice se va situa in jurul a 19 grade Celsius, apoi va creste usor, astfel ca in 5 si in 6 mai aceasta va tinde spre 23 de grade.

Va urma o zi de racire cu aproximativ 3 grade, iar pana in ziua de 10 mai va ramane relativ constanta.

In 11 mai se va racori cu aproximativ 2 grade, pentru ca pana la finalul intervalului de prognoza sa se incalzeasca, iar media maximelor de temperatura va ajunge sa se situeze in jurul a 24 de grade.

Minimele termice vor avea variatii relativ asemanatoare.

Cele mai mici valori ale mediei lor, de 6 – 7 grade, se vor atinge in primele trei zile, iar cele mai mari, de 9 – 10 grade, in jurul datei de 7 mai si in 15 mai, dimineata. Va ploua aproape zilnic, pana in data de 6 mai izolat, apoi local.

La munte, pe tot parcursul intervalului de prognoza, in general, media maximelor termice va avea variatii intre 7 si 12 grade, iar cea a minimelor intre un grad si 4 grade. Vor fi averse zilnic, pe suprafete mici, apoi pe arii relativ extinse.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE