Prognoza ANM: vreme rece si sanse de precipitatii, in intreaga tara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In perioada 14-27 martie, regimul termic va fi unul oscilant, cu vreme rece care predomina in majoritatea regiunilor. De asemenea, exista sanse mari de precipitatii, atat in cursul acestei saptamani, cat si dupa 23 martie, se arata in prognoza ANM.

In Banat, vremea va continua sa se incalzeasca la inceputul intervalului de prognoza, astfel ca se va apropia de un regim caracteristic perioadei, cu medii ale maximelor de pana la 12 grade si ale minimelor de pana la 2 grade, insa apoi se va raci treptat, iar temperaturile vor cobori spre valori diurne mediate regional de 6 grade si nocturne de -6 grade, caracterizand o vreme deosebit de rece. In a doua saptamana se estimeaza o revenire sub aspect termic, iar media maximelor va atinge 14 grade, in timp ce minimele ajung la doua grade. Precipitatiile se vor semnala pe arii extinse in data de 16 martie, iar trecator si izolat pe aproape tot intervalul.

Citeste si: ANSVSA, controale ale operatorilor din industria alimentara. Amenzi de peste 1 milion de lei

In Crisana, regimul termic, desi cu usoare variatii, va avea tendinta de crestere la inceputul intervalului, astfel ca mediile maximelor vor fi intre 8 si 12 grade, iar ale minimelor intre -6 si zero grade. Din 17 si pana in 19 martie se va raci treptat, cu valori termice diurne ce vor cobori in medie spre 6 grade si nocturne spre -6 grade, apoi vremea va intra intr un proces de incalzire, estimarile fiind de 14 grade – ziua, respectiv un grad – noaptea. In data de 16 martie se vor semnala precipitatii pe arii relativ extinse, iar dupa aceea probabilitatea de aparitie a acestora va fi mai ridicata doar spre finalul intervalului.

In Transilvania, procesul de incalzire va continua atat luni, cat si marti, dar ulterior se va raci, conditii in care mediile maximelor vor cobori de la 9 grade in 15 martie, pana spre 4 grade in 19 martie, iar ale minimelor de la -2 grade in 17 martie, pana la -10 grade in 20 martie. A doua saptamana de prognoza va fi caracterizata de o vreme in incalzire treptata, iar pana la final valorile termice mediate regional vor ajunge la 10 grade pe timpul zilei, respectiv de -2 grade noaptea. Precipitatiile se vor semnala doar pe spatii mici si cu o probabilitate mai mare in 16 si 18 martie, precum si in intervalul 23 – 27 martie.

In Maramures, in prima saptamana de prognoza, regimul termic va avea variatii de la incalzire la racire, conditii in care mediile valorilor termice se vor situa la maxime intre 6 si 10 grade, iar la minime intre -6 si -2 grade. Urmatorul interval va fi caracterizat de o crestere treptata si continua a temperaturilor, astfel ca maximele mediate regional vor atinge 12 grade, iar minimele zero grade. Precipitatiile vor fi pe arii restranse, slabe cantitativ si se vor semnala cu probabilitate mai mare in 16 martie si din nou in intervalul 24 – 27 martie.

In zona Moldovei, valorile de temperatura se vor situa in mare parte in jurul mediilor multianuale in primele trei zile ale intervalului, maximele mediate regional fiind intre 5 si 10 grade. In intervalul 17 – 19 martie, vremea se va raci, astfel ca media maximelor va cobori spre 3 grade, dupa care valorile de temperatura vor creste treptat si vor ajunge sa se situeze din nou in jurul normelor. In prima saptamana, mediile minimelor se vor incadra intre -7 si -3 grade, apoi vor creste treptat spre zero grade. Temporar, se vor semnala precipitatii slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare in a doua saptamana.

In Dobrogea, in primele zile ale intervalului, valorile de temperatura se vor situa in jurul normelor, iar media maximelor va fi intre 4 si 8 grade, urmand ca, intre 17 si 20 martie, acestea sa scada si sa se situeze intre un grad si 3 grade. In a doua saptamana, temperaturile diurne vor creste treptat, astfel ca se vor inregistra pana la 9 grade, mediate regional, la finalul intervalului. In prima saptamana, temperaturile minime vor avea oscilatii, si media va fi de la -5 pana la zero grade. In a doua parte a perioadei prognozate, minimele vor creste treptat si se vor incadra, in medie, intre -2 si 2 grade. Temporar, se vor semnala precipitatii slabe cantitativ, cu o probabilitate mai mare in a doua saptamana.

In Muntenia, in prima zi media maximelor va fi de 6 grade, apoi va creste spre 11 grade, astfel situandu-se in jurul normelor. Intervalul 17 – 20 martie va fi caracterizat de un proces de racire ce va determina maxime, mediate regional, de 5 grade. In a doua parte a intervalului, valorile de temperatura vor creste treptat si vor avea medii intre 6 si 12 grade. In prima saptamana, minimele vor avea variatii, cu valori mediate regional intre -5 si zero grade, apoi se estimeaza cresterea acestora de la medii de -6 grade pe 19 martie, pana la zero grade in ultima zi a intervalului. Probabilitatea pentru precipitatii slabe va fi mai ridicata pe 16 martie si, temporar, in a doua saptamana.

In Oltenia, in primele trei zile ale intervalului, vremea va fi normala termic, astfel ca mediile temperaturilor maxime vor fi intre 7 si 11 grade, apoi se va inregistra un proces de racire pana in jurul datei de 19 martie cand media maximelor va fi de 4 grade. In a doua saptamana se va incalzi treptat si media temperaturilor maxime va ajunge pana la 12 grade, la finalul acesteia. In intervalul 14 – 17 martie, media minimelor va creste de la -5 grade spre un grad, apoi va scadea pana la -6 grade. In a doua saptamana evolutia mediei temperaturii minime va fi de crestere pana spre zero grade. Probabilitatea mai mare de aparitie a precipitatiilor va fi pe 16 martie si, din nou, intre 23 si 27 martie.

La munte, intervalul de prognoza va debuta cu o incalzire, insa va fi de scurta durata, pentru ca se va raci intre 16 si 19 martie. In aceste conditii, maximele vor avea medii de la doua spre -6 grade, iar minimele de la -6 spre -12 grade, caracterizand o vreme geroasa, in special pe creste. In urmatoarea saptamana se va semnala o crestere treptata a temperaturilor, ce vor atinge spre final valori diurne, mediate regional, de doua grade si nocturne de -6 grade. Temporar, vor fi precipitatii, cu o probabilitate mai mare pe data de 16 martie si in ultimele zile ale intervalului de prognoza.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE