Prognoza ANM: vreme capricioasa de toamna, in intreaga tara

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi oscilanta, cu temperaturi care pot depasi 30 de grade Celsius, dar si perioade marcate de ploi abundente, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 12-25 septembrie.

In Banat, in primele doua zile ale intervalului se vor inregistra valori termice in general in jurul mediilor climatologice ale perioadei, respectiv o medie a maximelor de 22 – 24 de grade si minime de 10 – 12 grade.

Incalzirea care se va produce la mijlocul saptamanii (14 – 16 septembrie) va insemna pentru aceasta regiune, atingerea unor maxime in medie de 28 – 30 de grade si minime de 15 – 16 grade.

Dupa acest interval vremea se va raci semnificativ, urmand sa devina racoroasa, cu medii ale valorilor maxime de numai 16 – 18 grade si minime in jurul a 6 grade.

Totusi, spre finalul celor doua saptamani de prognoza se intrevede o noua incalzire, astfel ca temperaturile maxime estimate ar putea depasi 20 – 22 de grade, iar cele minime vor atinge o medie de 10 grade.

Probabilitatea pentru averse mai frecvente si insemnate cantitativ va fi ridicata intre 15 si 17 septembrie, dar ploi slabe, cu caracter temporar si pe arii restranse, vor fi posibile si in a doua saptamana de prognoza.

Citeste si: MADR: Guvernul investeste in centre de colectare pentru ciuperci, fructe de padure si plante medicinale

In Crisana, luni si marti, maximele termice vor fi de 20 – 22 de grade, iar cele minime de 9 – 11 grade.

Incalzirea ce va urma in zilele de la mijlocul saptamanii (14 – 16 septembrie) va insemna pentru aceasta regiune, atingerea unor maxime in medie de 25 – 27 de grade si minime de 14 – 15 grade.

Racirea vremii va fi semnificativa indeosebi in perioada 18 – 22 septembrie, cand valorile termice se vor situa sub mediile multianuale, respectiv o medie a maximelor de 15 – 17 grade si minime in jurul a 6 grade.

Spre finalul celor doua saptamani de prognoza se intrevede o noua incalzire, astfel ca temperaturile maxime estimate ar putea depasi 20 – 22 de grade, iar cele minime vor atinge o medie de 10 grade.

Probabilitatea pentru averse mai frecvente si insemnate cantitativ va fi ridicata intre 15 si 17 septembrie. Ploi slabe se vor semnala pe arii restranse si in a doua saptamana de prognoza.

In Transilvania, intervalul va debuta cu o medie regionala a temperaturilor maxime de 18 – 19 grade, respectiv de 6 – 8 grade pentru cele minime, caracterizand o vreme racoroasa.

In perioada 14 – 16 septembrie, vremea se va incalzi, astfel incat temperaturile diurne vor ajunge la medii de 24 – 25 de grade, iar cele nocturne la medii de 12 – 14 grade.

Ulterior, racirea vremii va fi treptata dar semnificativa, astfel ca media maximelor va scadea la 14 grade, iar a celor minime la 3 – 4 grade.

Spre finalul intervalului se va incalzi din nou, pana spre maxime termice in jurul a 20 de grade si minime de 6 – 8 grade. Probabilitatea pentru averse, izolat insemnate cantitativ, va fi ridicata intre 15 si 18 septembrie.

Ploi slabe se vor semnala local si temporar si in restul intervalului.

In Maramures, in perioada celor doua saptamani de prognoza, vor fi alternante termice importante.

In primele doua zile, media regionala a temperaturilor maxime va fi de 18 – 19 grade si de 8 – 10 grade pentru cele minime, caracterizand o vreme racoroasa.

Ulterior, temperaturile diurne vor ajunge la medii de 22 – 24 de grade, iar cele nocturne in crestere semnificativa la medii de 14 – 16 grade.

Dupa acest interval, racirea vremii va fi treptata, dar semnificativa, astfel ca media maximelor va scadea la 14 grade, iar a celor minime la 4 – 6 grade.

Spre finalul intervalului se va incalzi din nou, pana spre maxime termice in jurul a 20 de grade si minime de 8 grade.

Probabilitatea pentru averse, izolat insemnate cantitativ, va fi ridicata intre 15 si 18 septembrie. Ploi slabe se vor semnala local si temporar si in restul intervalului.

In Moldova, in primele doua zile, vremea va fi racoroasa, cu o medie a maximelor de 18 – 19 grade si a minimelor in jurul a 10 grade, dar in perioada 14 – 16 septembrie vremea se va incalzi
semnificativ, iar temperaturile diurne vor ajunge la medii de 26 – 28 de grade, respectiv medii nocturne de 14 – 16 grade.

Cea de-a doua saptamana va debuta tot cu o vreme racoroasa cu medii ale maximelor ce vor scadea pana spre 16 grade si minime de 6 – 7 grade, insa dupa data de 22 septembrie se va incalzi din nou (maxime in medie de 20 – 22 de grade si minime de 8 – 9 grade).

Pe parcursul celor doua saptamani vor fi intervale in care local si temporar va ploua.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si cantitati de apa insemnate va fi mai ridicata in zilele de 17 si 18 septembrie.

In Dobrogea, in primele zile ale intervalului, valorile termice maxime vor oscila intre 21 si 24 de grade, iar minimele se vor situa in general intre 13 si 16 grade.

In perioada 15 – 17 septembrie vremea va deveni calda pentru mijlocul lunii septembrie, astfel incat temperaturile maxime vor ajunge la medii de 28 – 30 de grade, iar cele minime vor fi in jur de 18 grade.

Ulterior, racirea vremii va fi treptata, dar semnificativa, astfel ca in a doua saptamana de prognoza media maximelor va fi de 18 – 19 grade, iar a celor minime la 10 – 12 grade.

Trecator, va mai ploua in primele doua zile ale intervalului, insa probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi mai ridicata pe 17 si 18 septembrie.

In Muntenia, in intervalul 12 – 14 septembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei.

Media maximelor va fi in jurul a 24 de grade, iar cea a minimelor de 10 – 13 grade.

In zilele de 15 si 16 septembrie, vremea va deveni calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, astfel ca media maximelor va atinge 30 – 32 de grade, in timp ce minimele se vor incadra in general intre 15 si 17 grade.

Ulterior, racirea vremii va fi treptata dar semnificativa, astfel in perioada 19 – 22 septembrie, media regionala a maximelor va scadea spre 18 – 20 de grade, iar a celor minime la 7 – 8 grade.

Spre finalul intervalului se intrevede o incalzire usoara, pana spre maxime termice in jurul a 22 de grade si minime de 10 grade.

Va mai ploua, trecator, in primele doua zile ale intervalului, insa probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse va fi mai ridicata in zilele de 17 si 18 septembrie.

In Oltenia, in primele zile ale intervalului, se vor inregistra valori termice in general in jurul mediilor climatologice ale perioadei, respectiv o medie a maximelor de 24 – 25 de grade si minime de 10 – 12 grade.

La jumatate saptamanii (15 – 16 septembrie), vremea va deveni calduroasa in cea mai mare parte a regiunii, cu maxime in jurul a 30 de grade si minime de 15 – 17 grade.

Dupa acest interval vremea se va raci treptat, dar semnificativ, urmand sa devina racoroasa in perioada 19 – 22 septembrie, cand media regionala a temperaturilor maxime va fi de 17 – 18 grade, iar a celor minime de 7 – 8 grade.

Spre finalul celor doua saptamani de prognoza se estimeaza o incalzire usoara, spre o medie a maximelor in jurul a 22 de grade si minime de 10 grade.

Probabilitatea pentru ploi, posibil insemnate cantitativ, va fi ridicata intre 16 si 18 septembrie, dar ploi slabe, cu caracter temporar si pe arii restranse vor fi posibile si la inceputul celei de-a doua saptamani de prognoza.

La munte, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit la inceputul intervalului (12 si 13 septembrie), cand media maximelor va fi in jurul valorii de 10 grade, iar cea a minimelor de 3 – 4 grade. In perioada 14 – 16 septembrie incalzirea vremii va fi semnificativa, astfel ca media temperaturilor maxime pentru intreaga zona va fi de 17 – 18 grade, in timp ce minimele vor oscila intre 8 si 10 grade.

Din data de 17 septembrie, valorile termice vor fi tot mai scazute de la o zi la alta, urmand sa se atinga maxime de numai 6 grade si minime in jur de zero grade. Finalul celor doua saptamani va aduce maxime in jurul a 10 – 12 grade si minime de 2 – 4 grade.

Local si temporar, vor fi ploi pe tot parcursul intervalului de referinta.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse si cantitati de apa insemnate va fi mai ridicata in perioada 15 – 18 septembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE