Prognoza ANM: vreme placuta si sanse mari de precipitatii dupa 8 septembrie

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi placuta, cu temperaturi ce se incadreaza in normalul perioadei. Valorile se vor situa intre 22 si 29 de grade Celsius, iar sansele de precipitatii ar putea aparea dupa 8 septembrie, se arata in prognoza ANM, valabila in perioada 6-18 septembrie).

In Banat, valorile termice se vor situa in general in jurul mediilor climatologice ale perioadei, astfel incat pentru prima saptamana media maximelor va fi in crestere de la 25 – 26 de grade – in primele zile, pana spre 27 – 28 de grade (in 8 si 9 septembrie), cu o tendinta de usoara scadere in weekend.

In cea de-a doua saptamana temperaturile diurne se vor mentine relativ constante si vor avea valori medii in jurul a 23 – 24 de grade.

Minimele termice vor fi cuprinse in medie intre 12 si 14 grade, cu exceptia noptilor din perioada 9-11 septembrie cand vor fi mai ridicate, spre medii de 15 – 17 grade.

Probabilitatea pentru averse mai frecvente, in general moderate cantitativ si asociate cu manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata intre 8 si 11 septembrie, dar ploi slabe, cu caracter temporar si pe arii restranse, vor fi posibile si in perioada 12 – 18 septembrie.

Citeste si: Fonduri europene pentru asigurarea culturilor. Continua depunerea cererilor

In Crisana, regimul termic va fi caracterizat de valori in general apropiate de normalul perioadei, iar media media temperaturilor maxime va fi in crestere de la 24 – 25 de grade (in 5 si 6 septembrie), pana in jurul a 28 de grade, in 8 septembrie, cu o tendinta de usoara scadere in weekend.

In saptamana urmatoare, temperaturile diurne se vor mentine relativ constante si vor avea valori medii in jurul a 22 – 23 de grade.

Minimele termice se vor situa, in medie, la 12 – 13 grade, mai putin in noptile din perioada 9 – 11 septembrie cand vor fi mai ridicate, cu medii de 14 – 16 grade.

Probabilitatea pentru averse mai frecvente, local insemnate cantitativ si asociate cu manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata intre 8 si 11 septembrie, dar ploi in general slabe, cu caracter temporar si pe arii restranse, vor fi posibile si in perioada 12 – 18 septembrie.

In Transilvania, intervalul de prognoza va debuta cu o vreme racoroasa, cu o medie a maximelor de 20 – 22 de grade si a minimelor in jurul a 11 grade.

In perioada 8 – 11 septembrie, vremea se va incalzi, astfel ca temperaturile diurne vor ajunge la medii de 23 – 24 de grade, iar cele nocturne la medii de 12 – 14 grade.

Ulterior, in cea de-a doua saptamana, regimul termic va fi unul relativ constant cu medii ale maximelor de 21 – 22 de grade si ale minimelor in jurul a 10 grade.

In perioada 9 – 12 septembrie, probabilitatea pentru averse, izolat insemnate cantitativ si asociate cu manifestari de instabilitate atmosferica va fi ridicata intre 8 si 11 septembrie, dar ploi slabe, local si temporar, vor fi posibile si in restul intervalului de referinta.

In Maramures, valorile termice se vor situa in general in jurul mediilor climatologice ale perioadei, astfel incat pentru prima saptamana media maximelor va fi in crestere de la 22 – 23 de grade – in primele zile, pana spre 24 – 26 de grade – in zilele de 8 si 9 septembrie, cu o tendinta de usoara scadere in perioada weekend-ului.

In cea de-a doua saptamana, temperaturile diurne se vor mentine relativ constante si vor avea valori medii de 20 – 22 de grade.

Minimele termice vor fi cuprinse, in medie, intre 10 si 12 grade, dar in noptile din perioada 9 – 11 septembrie vor fi medii de 13 – 14 grade.

Probabilitatea pentru averse mai frecvente, in general moderate cantitativ si asociate cu manifestari de instabilitate atmosferica, va fi ridicata intre 8 si 11 septembrie, iar ploi slabe, cu caracter temporar si pe arii restranse, vor fi posibile si in perioada 12 – 18 septembrie.

In Moldova, in primele zile din intervalul de prognoza (5 – 7 septembrie), vremea va fi racoroasa, o medie a maximelor de 19 – 21 de grade si a minimelor in jurul a 10 – 11 grade, dar in perioada 8 – 11 septembrie vremea se va incalzi, astfel ca temperaturile diurne vor ajunge la medii de 25 – 26 de grade, iar cele nocturne la medii de 14 – 15 grade.

Ulterior, regimul termic va fi unul relativ constant cu medii ale maximelor de 21 – 22 de grade si ale minimelor in jurul a 12 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicata in perioada 9 – 11 septembrie, cu precadere in jumatatea de nord a regiunii, dar izolat si trecator vor fi posibile ploi slabe si in cea de-a doua saptamana de referinta.

In Dobrogea, vremea va fi racoroasa in primele zile (5 – 7 septembrie), cand media maximelor va fi in jur de 21 de grade, iar cea a minimelor de 13 – 14 grade, dar in perioada 8 – 11 septembrie se va incalzi.

Astfel, temperaturile diurne vor ajunge la medii de 25 – 26 de grade, iar cele nocturne la medii de 17 – 18 grade.

In cea de-a doua saptamana, regimul termic va fi unul relativ
constant cu medii ale maximelor de 23 – 24 de grade si ale minimelor in jurul a 14 grade.

Probabilitatea pentru ploi slabe, trecatoare si pe arii restranse, va fi mai ridicata dupa data de 10 septembrie.

In Muntenia, in umatoarele trei zile, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, media maximelor va fi in jurul a 24 de grade, iar cea a minimelor de 12 – 13 grade, dar in perioada 8 – 11 septembrie vremea va deveni calda, astfel incat temperaturile diurne vor tinde spre medii de 27 – 29 de grade, in timp valorile nocturne vor fi de 15 – 16 grade.

Ulterior, in cea de-a doua saptamana, regimul termic va fi unul relativ constant cu medii ale maximelor de 25 – 26 de grade si ale minimelor de 12 – 13 grade.

Probabilitatea pentru ploi slabe, trecatoare si pe arii restranse, va fi mai ridicata dupa 10 septembrie.

In Oltenia, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, in primele zile (5 – 7 septembrie), cand media maximelor va fi in jurul a 24 de grade, iar cea a minimelor de 13 – 14 grade, dar in perioada 8 – 11 septembrie vremea va deveni calda, iar temperaturile diurne vor ajunge la medii de 27 – 28 de grade.

Totodata, pe timpul noptilor se vor inregistra in jur de 17 grade.

In cea de-a doua saptamana, regimul termic va fi unul relativ constant cu medii ale maximelor de 24 – 25 de grade si ale minimelor de 12 – 13 grade.

Probabilitatea pentru ploi slabe, cu caracter local si temporar, va fi mai ridicata dupa data de 8 septembrie.

La munte, vremea va fi mai rece decat in mod obisnuit la inceputul intervalului, cand media maximelor va fi de 13 – 14 grade, iar cea a minimelor in jurul valorii de 6 grade.

Totusi, in perioada 8 – 11 septembrie, valorile termice vor creste usor, astfel ca temperaturile diurne vor ajunge la medii de 17 – 18 grade, iar cele nocturne la medii de 9 – 10 grade.

Pe parcursul celei de-a doua saptamani, regimul termic va fi unul relativ constant, cu medii ale maximelor in jurul a 14 grade si minime de 5 – 6 grade.

Local si temporar vor fi ploi pe tot parcursul intervalului de referinta, dar in jurul datei de 6 septembrie si in perioada 9 – 12 septembrie vor fi averse mai frecvente, local insemnate cantitativ, asociate si cu manifestari de instabilitate atmosferica.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE