MADR: Guvernul investeste in centre de colectare pentru ciuperci, fructe de padure si plante medicinale

Facebook
Twitter

Guvernul a alocat un buget de 63 de milioane de lei pentru deschiderea de centre de colectare sau prelucrare a ciupercilor, fructelor de padure sau a plantelor medicinale, informeaza Ministerul Agriculturii.

Astfel, conform actului normativ, schema de ajutor se aplica pana la data de 31 decembrie 2022, iar platile aferente programului se efectueaza pana cel tarziu pe 29 decembrie 2023.

Bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este de 63 milioane de lei (12,732 milioane de euro).

Potrivit sursei citate, schema de ajutor de stat inseamna orice sprijin, indiferent de forma, din surse de stat, acordat de catre autoritati publice sau de catre alte organisme care le administreaza in numele statului.

Autoritatea competenta in acest sens este MADR, prin Agentia Nationala a Zonei Montane, institutie responsabila cu administrarea programului.

Beneficiarii eligibili, indiferent de tipul de investitie pentru care opteaza, trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa isi desfasoare activitatea in zona montana; sa acceseze un singur tip de investitie, o singura data pe intreaga perioada de derulare a programului; sa nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020, inclusiv pe perioada de tranzitie la noua Politica Agricola Comuna, pentru aceleasi cheltuieli eligibile legate de anumite tipuri de investitii.

Citeste si: APIA : noutati despre platile pentru acciza la motorina

Valoarea totala maxima eligibila a proiectului, permisa pentru infiintarea centrelor de colectare sau de colectare si prelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana, este 600.000 lei din care 40% reprezinta ajutor de stat.

„Realizarea de investitii in centre de colectare si prelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana care se incadreaza in dispozitiile prevazute la art. 4, alin (1), lit. b) din Legea nr. 333/2018, respectiv investitii in realizarea de centre de colectare si prelucrare a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura in zona montana pentru colectarea, sortarea, spalarea, prelucrarea, conditionarea si depozitarea in conditii optime a fructelor de padure, a ciupercilor si/sau a plantelor medicinale si aromatice din flora spontana si/sau de cultura.

Valoarea totala maxima eligibila a proiectului, permisa pe acest tip de investitie este de 800.000 lei, din care 50% reprezinta ajutor de stat si 50% reprezinta contributia proprie a beneficiarului”, se noteaza in document.

ANZM publica pe pagina de internet www.azm.gov.ro textul integral al prezentei Hotarari de Guvern, formularul electronic al cererii de finantare mentionata in anexa 1 la Hotararea de Guvern, ghidul solicitantului, manualul de proceduri interne ale autoritatii responsabile cu administrarea Programului, lista beneficiarilor si bugetul alocat schemei de ajutor in conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE