Tratamente naturiste: plante cu proprietati medicinale, pe care le poti cultiva

Facebook
Twitter

Atunci cand ai propria gospodarie, este foarte simplu sa te bucuri de fructe si legume bio, din propria productie, si sa incerci mereu cultivarea de noi plante care iti vor infrumuseta gradina sau casa si care iti vor permite sa te bucuri de noi descoperiri.

Plantele medicinale sunt cunoscute de multa vreme pentru valoarea lor curativa. Iata o serie de ierburi salbatice, care pot fi crescute in gradina ta.

Lavanda

Considerata de multi doar o planta aromatica, lavanda are si foarte multe proprietati benefice pentru sistemul nervos, respirator, circulator sau pentru piele. Cunoscuta si sub denumirea de „aurul mov”, lavanda este o cultura care poate aduce venituri consistente.

Costul infiintarii unei astfel de culturi este simtitor mai mare fata de alte tipuri de plante medicinale, insa si veniturile obtinute de pe urma ei vor fi pe masura. De regula, pretul butasilor necesari pentru un hectar se ridica la 25.000 – 30.000 de lei, la care se adauga si pregatirea terenului, costurile cu plantarea si intretinere a solului, care ne duc la un total de aproximativ 40.000 de lei. Totusi, fiind o planta perena, aceasta investitie nu este necesara in fiecare an si poate fi amortizata inca din al doilea an de recolta.

Patlagina

Patlagina si-a primit porecla in perioada coloniala, cand a inceput sa apara acolo unde colonistii creasera poteci si alte zone intens circulate care au dezvoltat un sol compactat.

Patlagina este cunoscuta in special pentru proprietatile sale de vindecare a ranilor si antiinflamatorii, ceea ce o face un candidat excelent pentru un unguent, absolut natural.

Patlagina este nu numai un renumit expectorant, ci si un depurativ cu o arie de actiune foarte mare – purifica organe vitale precum plamanii, stomacul si sangele, contribuie la scaderea colesterolului si a tensiunii arteriale, are efecte laxative, care pot fi oferite si de consumul de tarate de psyllium sau de reparare a tesuturilor din organism, precum in cazul consumului de amarant.

Echinaceea

Cultivarea de echinaceea este inca la inceput in agricultura romaneasca, si de aceea, competitia nu este una foarte mare. Desi este o planta ce provine din America de Nord, echinaceea se adapteaza fara probleme la clima din Romania, iar pentru dezvoltarea corespunzatoare, planta va avea nevoie de un sol fertil dar nisipos. Pentru o suprafata de 1.000 mp de cultura de echinacea, este nevoie de circa 5.000 rasaduri, iar un rasad se obtine din 4-5 seminte.

Pentru ca nu are daunatori, echinaceea nu presupune costuri de intretinere foarte mari, iar cu o productie realizata pe un teren de 1.000 mp se pot obtine venituri de 10.000 de lei inca din primul an, venituri ce se vor putea dubla in al doilea an de recoltare. Cultivarea acestei plante in regim ecologic este foarte simpla, deoarece singura interventie necesara in cultura este smulgerea manuala a buruienilor.

Ricin

O cultura profitabila de ricin poate fi infiintata si pe un teren cu o suprafata de un hectar. Totusi, pentru dezvoltarea corecta a plantei, vom avea nevoie de sol fertil, bogat in nutrienti. In cazul in care solul nu este tocmai bogat, va trebui sa ajutam cultura cu ingrasamant si prin irigare.

In cazul ricinului, cel mai mare cost este reprezentat de samanta. In medie, costul pe kilogram variaza intre 80 si 130 de lei, in functie de soiul ales, iar pentru o cultura de un hectar vom avea nevoie de circa 25 de kilograme.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE