prognoza agrometeo

Prognoza ANM: vreme instabila, cu ploi excesive

Facebook
Twitter

In urmatoarele doua saptamani, vremea va fi instabila, cu cresteri de temperaturi si cu ploi excesive in intreaga tara, se arata in prognoza ANM, valabila in intervalul 15-28 mai.

In Banat, in prima saptamana a intervalului de prognoza, vor fi alternante termice de la o zi la alta, insa abaterile fata de normele perioadei nu vor fi semnificative; astfel, in zilele cele mai racoroase (cel mai probabil 18 si 19 mai) media maximelor va fi de 19 – 21 de grade, iar in cele mai calde (16, 20 si 21 mai) de 24 – 26 grade, cu aceeasi evolutie si in privinta minimelor (in unele nopti cu 10 – 12 grade si 14 – 16 grade in cele mai calde).

Pentru perioada 22 – 28 mai sunt estimate temperaturi mai constante, in general usor peste cele caracteristice in ultima decada a lunii mai, respectiv 25 – 26 de grade, ziua, si 13 – 16 grade, noaptea, mediat regional.

Pe parcursul intregului interval de referinta excedentul pluviometric va fi semnificativ.

Intre 15 si 19 mai, va ploua temporar, local in cantitati mai insemnate. Ulterior, dupa 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare in cursul dupa-amiezelor. Ploile vor avea in special caracter de aversa si se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilitatii atmosferice.

Citeste si: Incep inscrierile pentru “Casa Verde Fotovoltaice”. Iata ce trebuie sa stii

In Crisana, prima saptamana a intervalului va fi caracterizata de oscilatii termice de la o zi la alta, insa abaterile fata de normele perioadei nu vor fi importante; astfel, in zilele cele mai racoroase (cel mai probabil 18 si 19 mai) media maximelor va fi de pana la .21 de grade, iar in cele mai calde (16, 20 si 21 mai) de 24 – 26 grade.

Minimele termice vor avea aceeasi evolutie, in unele nopti cu valori de 9 – 11 grade, iar in cele mai calde de 13 – 16 grade.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, in general usor peste cele caracteristice in ultima decada a lunii in curs, respectiv 25 – 26 de grade, ziua, si 13 – 16 grade, noaptea, mediat regional.

In intreg intervalul de referinta regimul pluviometric va fi excedentar. Intre 15 si 19 mai, va ploua temporar, local in cantitati mai insemnate, pentru ca ulterior, dupa 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale sa fie mai mare in cursul dupa-amiezelor.

Ploile vor avea in special caracter de aversa si se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilitatii atmosferice.

In Transilvania, in aceasta saptamana, desi cu mici oscilatii de la o zi la alta, valorile de temperatura se vor situa in jurul celor climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de 20 – 23 de grade (mai ridicate in data de 16 mai) si ale minimelor de 7 – 11 grade.

In a doua parte a intervalului de referinta este estimat un regim termic relativ constant si caracterizat de valori usor peste
mediile multianuale, respectiv 22 – 25 de grade, pe timpul zilelor, respectiv 8 – 12 grade, pe durata noptilor, mediat regional.

La inceputul intervalului va ploua temporar in special in vestul si nord-vestul regiunii, apoi cu caracter local si in rest, iar in ansamblu regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal in a doua jumatate a lunii mai.

Ploile vor avea indeosebi caracter de aversa si se vor asocia, pentru perioade scurte, cu instabilitatea atmosferica.

In Maramures, in prima parte a intervalului, valorile termice se vor situa in jurul celor climatologic specifice pentru jumatatea lunii mai, cu medii ale maximelor de 21 – 23 de grade si ale minimelor de 9 – 12 grade, cu mici oscilatii de la o zi la alta.

Pentru cea de-a doua saptamana este estimat un regim termic relativ constant, cu temperaturi usor peste mediile multianuale, respectiv 23 – 25 de grade (ziua) si 10 – 12 grade (noaptea).

In primele zile ale intervalului, va ploua temporar, pe alocuri in cantitati mai insemnate, iar cu precadere in vestul regiunii regimul pluviometric va fi usor excedentar.

Dupa data de 23 mai, ploi locale se vor semnala in special in cursul dupa-amiezelor. Vor fi mai ale averse si se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilitatii atmosferice.

In Moldova, in cea mai mare parte a intervalului analizat, regimul termic va fi caracterizat de valori in jurul sau usor peste cele normale pentru a doua jumatate a lunii mai, fara oscilatii semnificative de la o zi la alta.

Astfel, in medie regionala, vor fi temperaturi maxime de 22 – 25 de grade si minime de 10 – 13 grade, posibil mai ridicate in perioada 20 – 21 mai si la finalul celor doua saptamani de prognoza.

Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicata dupa 19 mai, pana la acea data acestea urmand a se semnala pe spatii restranse si pentru scurta durata, astfel ca, in
ansamblu, in prima saptamana regimul pluviometric va fi usor deficitar. Vor fi in special averse, asociate pentru perioade scurte cu celelalte fenomene specifice instabilitatii atmosferice.

In Dobrogea, pe parcursul celor doua saptamani de prognoza, vor fi usoare oscilatii termice de la o zi la alta, insa in general temperaturile se vor situa in jurul celor normale in a doua jumatate a lunii mai.

Media maximelor diurne va fi de 21 – 24 de grade, cu valori mai ridicate in zilele de 16, 20 si 21 mai si posibil la finalul intervalului, iar cea a minimelor de 11 – 14 grade.

Cu precadere in primele zile din interval, pe Litoral valorile termice din cursul zilei vor fi mai modeste (17 – 20 de grade). In prima saptamana, regimul pluviometric va fi usor deficitar, ploi locale fiind de asteptat in special in jurul datei de 18 mai.

Estimarile prognostice indica o probabilitate mai ridicata de ploaie si in perioada 23-25 mai.

Vor fi in special averse si se vor asocia, pentru perioade scurte, cu celelalte fenomene specifice instabilitatii atmosferice.

In regiunea Munteniei, prima saptamana a intervalului va fi caracterizata de oscilatii termice de la o zi la alta, cu zile mai racoroase (cea de 17 mai, in special), cand media maximelor va fi de 19 – 21 de grade, iar in cele mai calde (16, 20 si 21 mai) de 24 – 27 de grade. Valorile minime vor fi de 11 – 13 grade, usor mai mici in primele nopti.

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate
temperaturi mai constante, in general in jurul celor caracteristice in ultima decada a lunii mai, respectiv 23 – 25 de grade – in timpul zilei, si 11 – 13 grade, noaptea, mediat regional.

Va ploua temporar in perioada 17 – 19 mai, iar estimarile prognostice indica o crestere a probabilitatii pentru ploi locale si dupa data de 23 mai, cand acestea se vor semnala in special in orele dupa-amiezelor.

Ploile vor avea mai ales caracter de aversa si se vor asocia, pentru perioade scurte, cu fenomene de instabilitate atmosferica.

In Oltenia, in prima saptamana a intervalului de prognoza, vor fi alternante termice de la o zi la alta, insa abaterile fata de normele perioadei nu vor fi semnificative.

In zilele cele mai racoroase (in special pe 18 mai) media maximelor va fi de 19 – 21 de grade, iar in cele mai calde (16, 20 si 21 mai) de 25 – 26 grade, cu aceeasi evolutie si in privinta minimelor (in unele nopti cu 10 – 12 grade, iar in cele mai calde 13 – 16 grade).

Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante, in general in jurul celor caracteristice in ultima decada a lunii mai, respectiv 22 – 25 de grade (ziua) si 12 – 15 grade (noaptea), mediat regional. Pe parcursul intregului interval de referinta, regimul pluviometric va fi excedentar in cea mai mare parte a regiunii.

Intre 15 si 19 mai, va ploua temporar, local in cantitati mai insemnate. Ulterior, dupa 22 mai, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai mare in cursul dupa-amiezelor. Ploile vor avea in special caracter de aversa.

La munte, in saptamana in curs, vor fi oscilatii termice de la o zi la alta, dar abaterile fata de normele perioadei nu vor fi semnificative. Astfel, in zilele cele mai racoroase (cel mai probabil in perioada 17 – 19 mai) media maximelor va fi de 10 – 16 grade, iar in cele mai calde (16, 20 si 21 mai) de 18 – 20 de grade.

La altitudini mari valorile termice vor fi mult mai modeste. Minimele termice, mediat pentru intreaga zona montana, vor fi de 3 – 9 grade. Pentru perioada 22 – 28 mai, sunt estimate temperaturi mai constante ce se vor situa in general in jurul celor normale pentru ultima decada a lunii mai.

Probabilitatea pentru ploi va fi ridicata in majoritatea zilelor din interval, cu precadere in Carpatii Occidentali si in vestul Carpatilor Meridionali unde, mai ales in prima saptamana, excendentul pluviometric poate fi semnificativ. Dupa data de 22 mai, ploile se vor semnala in special in cursul dupa-amiezelor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE