Prognoza ANM: vreme calda in noiembrie. Care sunt sansele de precipitatii?

Facebook
Twitter

In perioada 7-20 noiembrie, regimul termic se va mentine oscilant. Temperaturile maxime vor continua sa fie pozitive, insa sansele de precipitatii vor creste in majoritatea regiunilor, se arata in prognoza ANM.

In Banat, vremea va fi calda mai ales in primele zile ale intervalului de referinta, cand se vor inregistra in medie maxime termice de 16 – 18 grade, apoi dupa data de 10 noiembrie, tendinta va fi de scadere usoara si treptata a temperaturilor diurne catre medii 10 – 12 grade, valori mai apropiate de normele climatologice.

Si temperaturile minime vor scadea treptat de la o medie in general de 5 – 8 grade in prima saptamana, pana la o medie de 2 – 4 grade, in cea de-a doua saptamana.

Probabilitatea pentru ploi in general slabe cantitativ va fi mai mare in zilele de 7, 12 si 13 noiembrie, dar si dupa data de 17 noiembrie.

In Crisana, pana in data de 10 noiembrie, vremea va fi calda, cu temperaturi diurne in medie de 14 – 17 grade, dupa care, usor si treptat, acestea vor scadea spre valori mai apropiate de mediile multianuale, de 8- 10 grade, in perioada 15 – 20 noiembrie.

Citeste si: Cum valorifici o mica parcela de teren, pentru a o face profitabila. Echipamente necesare si pasi de urmat

In prima saptamana, minime termice se vor situa in general la o medie de 5 – 8 grade, urmand ca, in cea de-a doua saptamana, mediile sa scada si sa tinda la valori de un grad – doua grade.

Probabilitatea pentru ploi in general slabe cantitativ va fi mai ridicata in zilele de 7, 8, 11 si 12 noiembrie, precum si dupa data de 17 noiembrie.

In Transilvania, in primele zile, va fi mai cald decat in mod obisnuit cu maxime medii de 14 – 16 grade, ulterior spre finalul primei saptamani media va scadea usor spre valori de 11 – 12 grade.

In cea de-a doua saptamana, valorile termice diurne vor continua sa scada si se vor apropia de cele normale specifice perioadei, astfel ca media lor va tinde spre 8 – 9 grade.

Minimele termice vor fi cuprinse in general intre 2 si 6 grade, dar dupa data de 15 noiembrie mediile acestora va scadea spre zero grade, chiar -1 grad.

Probabilitatea pentru ploi in general slabe cantitativ va fi mai ridicata in zilele de 8, 12 si 13 noiembrie, dar si dupa data de 17 noiembrie.

In Maramures, vremea va fi calda in prima saptamana a intervalului de referinta, cand media maximelor va fi cuprinsa intre 12 si 14 grade, apoi tendinta acestora va fi de scadere usoara si treptata la medii 8 – 10 grade, valori mai apropiate de normele climatologice.

Minimele termice vor fi cuprinse in general intre 3 si 7 grade, dar dupa data de 15 noiembrie mediile acestora va scadea pana la valori in jurul pragului de inghet (zero grade Celsius).

Probabilitatea pentru ploi, in general slabe cantitativ, va fi mai mare in zilele de 8, 11 si 12 noiembrie, si dupa data de 17 noiembrie.

In Moldova, valorile termice diurne vor fi mai ridicate decat normalul perioadei, cu precadere in jumatatea sudica a regiunii, pana in data de 10 noiembrie, cand media maximelor va fi de 14 grade.

Ulterior, temperaturile vor marca o scadere, spre 8 grade mediat regional, in 15 noiembrie, si ulterior se vor mentine la valori asemanatoare.

Temperaturile minime vor avea variatii in intervalul 7 – 16 noiembrie, de la medii de 4 la 8 grade, dupa care se vor stabiliza la zero grade, in medie, pe regiune. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare in 11, 12 si 13 noiembrie.

In Dobrogea, intervalul de prognoza va debuta cu vreme mai calda decat in mod normal pentru aceasta perioada, astfel ca media maximelor va fi de 14 grade, pana in data de 11 noiembrie, dar apoi vor scadea treptat la 10 grade si se vor mentine in acest fel pe intervalul 15 – 20 noiembrie.

Temperaturile minime vor avea variatii usoare in prima saptamana de prognoza, cu medii intre 6 si 8 grade, iar in a doua saptamana vor marca o scadere, spre 4 grade mediat pe regiune. Probabilitatea pentru ploi va fi redusa.

In Muntenia, in prima saptamana de prognoza, vremea va fi calda pentru aceasta perioada calendaristica, cu medii ale maximelor de 16 – 18 grade si doar spre sfarsitul acesteia se va raci, astfel ca maximele vor cobori la 12 grade.

In cea de-a doua saptamana, temperaturile diurne nu vor mai avea variatii semnificative si se vor mentine la medii in jurul a 10 grade.

Regimul termic nocturn va avea usoare variatii pana in 12 noiembrie, cu minime de 6 – 8 grade mediat regional, apoi va scadea la valori, in medie, de doua grade. Probabilitatea pentru ploi va fi mai mare in 12 si 13 noiembrie.

In Oltenia, in intervalul 7 – 11 noiembrie, temperaturile maxime vor varia intre 16 si 18 grade mediat regional, valori mai ridicate decat in mod caracteristic acestei perioade, dupa care vor scadea la medii de 10 grade, in data de 16 noiembrie, valori ce se vor mentine pana la finalul intervalului.

Minimele vor avea variatii in prima saptamana, de la 5 la 8 grade in medie, iar in cea de-a doua vor scadea pana in jurul a zero grade, mediat regional. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicata in 12, 13 si 14 noiembrie si, din nou, in 19 si 20 noiembrie.

La munte, media temperaturilor maxime va fi cuprinsa intre 7 si 10 grade, in primele patru zile ale intervalului de prognoza, apoi va scadea treptat spre 4 grade in data de 12 noiembrie.

Ulterior, vor avea doar variatii usoare, cu medii intre 4 si 6 grade.

Minimele vor avea valori medii in jurul a doua grade, in prima saptamana de prognoza, in ultima zi a acesteia vor scadea semnificativ spre -2 grade si se vor mentine in jurul acestor medii in a doua saptamana. Probabilitatea pentru precipitatii va fi mai mare in 7, 8, 11, 12, 13 si 14 noiembrie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE