Prognoza agrometeorologică. Vezi recomandările pentru agricultură

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În această perioadă va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a teritoriului, chiar geroasă în sudul, estul şi local centrul ţării, precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare în aproape toată ţara, iar viscolul va spulbera zăpada, potrivit prognozei agrometeorologice realizate de ANM.

Caracteristici meteorologice

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -18…3°C, abaterile termice negative fiind de 1…10°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -15…6°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -20…0°C în majoritatea regiunilor, valorile cele mai scăzute (-20…-16°C) înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, determinând îngheţul la sol.

Se întrevăd precipitaţii sub formă de ninsoare în aproape toată ţara, iar vântul va prezenta intensificări temporare, local cu aspect viscol.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toate regiunile agricole.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul regimului termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, atât speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă, cât şi cele pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic, la nivelul întregii ţări. Pe suprafeţele agricole cu strat protector de zăpadă, deşi temperaturile minime din aer vor putea scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă (Tmin. ≤-10…-15…-20°C) ale plantelor, nu se vor semnala vătămări ale aparatului foliar.

Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor menţine în fazele de răsărire (75-100%), precum şi formare a frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%). La rapiţă se va semnala înfrunzirea, în toate zonele de cultură.

Pomii fructiferi şi viţa de vie se vor afla în starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.

Specialiștii recomandă efectuarea controlului sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomicole şi viticole.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE