Prognoza agrometeorologică: precipitaţii pentru perioada 07 – 13 iunie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a ţării conform datelor publicate de Administraţia Natională de Meteorologie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 17…27°C, în aproape toată ţara, valori mai ridicate cu 2…6°C comparativ cu mediile multianuale.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 24…33°C, la scara întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului se va încadra între 9…21°C, pe întreg teritoriul agricol.

Se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Cantităţile de precipitaţii pot fi semnificative din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnnă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură.

În Maramureș, cea mai mare parte a Crișanei, Dobrogei, nordul, vestul și izolat în central Transilvaniei, local în estul Munteniei, sud-estul Moldovei, se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toate regiunile agricole.

Seceta pedologică moderată și puternică se va semnala în Maramureș, pe suprafeţe extinse din Crișana, centrul și local în estul Dobrogei, nord-vestul Transilvaniei, local în estul Munteniei.

 Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Pe fondul unui regim hidro-termic din aer şi sol favorabil, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.

Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de înspicare şi înflorire (70-100%), maturitate în lapte (10-100%) şi maturitate în ceară (10-50%).

La cultura de rapiţă se vor continua fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve, iar local în sudul ţării se va declanşa maturitatea deplină (10-20%).

Floarea-soarelui se va afla la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%) şi înfrunzire (10-21 frunze).

Din punct de vedere fenologic, la porumb se vor continua fazele de formare a frunzei a treia (60-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din centrul, estul şi nord-vestul ţării va înregistra formarea primei perechi de frunze şi dezvoltarea aparatului foliar (10-100%), precum şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-50%).

În principalele bazinele specializate, la cartof se vor continua fazele de creştere a lăstarilor şi tuberizare (10-100%), iar la soiurile timpurii se va putea înregistra îmbobocirea şi înflorirea (10-25%).

În plantaţiile pomicole, soiurile de sâmburoase se vor afla în fazele de acumulare a zaharurilor şi coacerea fructelor, creşterea lăstarilor/frunzelor, iar la cireş se va continua recoltarea. Speciile de seminţoase vor parcurge creşterea lăstarilor, înfrunzirea şi dezvoltarea rodului.

La viţa de vie din aproape toate podgoriile se vor semnala în continuare dezvoltarea aparatului vegetativ, înflorirea şi formarea boabelor.

Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Continuarea afectuării tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare;
  • Fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile prăşitoare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE