Prognoza agrometeorologică pentru intervalul 18 – 24 martie 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

În intervalul 18-24 martie, se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, iar temperaturile maxime pot urca la 24°C, pe întreg teritoriul agricol, potrivit prognozei agrometeorologice realizată de ANM.

Caracteristici meteorologice

În această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5…18°C, la nivelul întregii ţări, valori mai ridicate cu 1…10°C, comparativ cu mediile climatologice.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 11…24°C, pe întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -3…12°C, în aproape toate zonele de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni.

Se prognozează ploi locale, cu caracter de aversă, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din Banat, Crișana, nordul și estul Moldovei, sud-vestul și izolat în centrul Transilvaniei, centrul Dobrogei, se vor înregista deficite moderate de apă în sol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, procesele vegetative ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor la culturile de toamnă semănate în epoca optimă se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) însămânţate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia şi înfrăţire (50-100%) iar la culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%), precum şi înfrăţirea (10-100%).

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă va parcurge faza de înfrunzire (10-12 frunze), pe toate suprafeţele agricole.

La pomii fructiferi se va semnala stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea plantaţiilor. Totodată, pe terenurile cu expoziţie sudică se va înregistra umflarea mugurilor de rod la speciile timpurii de sâmburoase.

În toate plantaţiile viticole se va continua repausul biologic.

Pe ansamblu, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă;
  • Efectuarea arăturilor de primăvară şi pregătirea patului germinativ în vederea semănatului  culturilor din prima urgenţă pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
  • Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi;
  • Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE