Prognoza agrometeo: incalziri ale vremii si precipitatii in majoritatea regiunilor

Facebook
Twitter

In intervalul 28 aprilie – 4 mai 2020, temperaturile vor inregistra cresteri pe intregul teritoriu agricol al tarii, cu precipiatii insotite de descarcari electrice si de intensificari ale vantului, in majoritatea regiunilor tarii, se arata in ultima prognoza ANM.

In acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decat in mod obisnuit, pe intreg teritoriul agricol al tarii. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre 7…21°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, in toate zonele de cultura.

Temperatura maxima a aerului va fi cuprinsa intre 14…27°C, la nivelul intregii tari. Temperatura minima a aerului se va incadra intre 0…15°C, in cea mai mare parte a regiunilor, valorile cele mai scazute fiind posibile in zonele depresionare, unde izolat vor fi conditii de producere a brumei.

Regimul termic mediu diurn al solului la adancimea de 5 cm va oscila intre 9…22°C, limite optime desfasurarii fazelor de germinare-rasarire la culturile semanate pana la aceasta data. Sub aspect pluviometric, se intrevad ploi locale cu caracter de aversa, acestea fiind insotite de descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat caderi de grindina, in aproape toata tara.

Totodata, cantitatile de precipitatii prognozate pot fi mai insemnate din punct de vedere agricol.

Caracteristici agrometeorologice

In cultura graului de toamna, pe adancimea de sol 0-100 cm, se vor inregistra deficite de umiditate (seceta pedologica moderata, puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Banat, Crisana, Transilvania si Maramures, cea mai mare parte a Olteniei.

Izolat in nordul Olteniei, rezerva de apa din sol se va situa in limite satisfacatoare. Continutul de umiditate din sol in stratul 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica si extrema), in Moldova, Dobrogea si Crisana, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Banat si Transilvania, izolat in estul Olteniei si nordul Maramuresului.

Gradul de aprovizionare cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare, in cea mai mare parte a Olteniei, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, sudul si vestul Munteniei, izolat in vestul Banatului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole

In conditiile agrometeorologice mentionate, atat la culturile agricole, cat si la speciile pomi-viticole, ritmurile vegetative ale plantelor se vor desfasura normal, indeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfacatoare cu apa a solului.

De asemenea, uniformitatea si vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bunǎ si medie in semǎnaturile efectuate in perioada optimǎ, respectiv medie si slabǎ in culturile infiintate tardiv si pe arealele cu deficite de apa in sol. Orzul si graul de toamna vor inregistra infratirea (70-100%) si alungirea paiului (10-100%), la nivelul intregii tari.

In sudul si sud-estul teritoriului agricol, la rapita va fi posibila declansarea fazei de inflorire (10-20%), iar in restul zonelor de cultura se vor semnala alungirea tulpinii si aparitia inflorescentelor (10-100%). La pomii fructiferi se vor continua cresterea frunzelor/lastarilor, inflorirea si legarea/dezvoltarea rodului, in cea mai mare parte a plantatiilor.

Vita de vie va parcurge inmugurirea, dezmugurirea, precum si cresterea frunzelor la soiurile de masa, in toate podgoriile. Floarea-soarelui si porumbul semanate pana la aceasta data se vor afla la germinare si rasarire, extinzandu-se suprafetele agricole insamantate. In principalele bazine specializate, la sfecla de zahar si cartoful pentru consum se vor inregistra primele faze de vegetatie, continuandu-se totodata lucrarile de plantat. In zilele fara precipitatii, lucrarile agricole de sezon (pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc,) se vor efectua pe ansamblu in conditii bune.

Recomandari de specialitate

  • Pregatirea patului germinativ si efectuarea lucrarilor de semanat/plantat la culturile de primavara (floarea-soarelui, porumb, cartof);
  • Aplicarea ingrasamintelor minerale complexe la speciile de toamna;
  • Administrarea tratamentelor fito-sanitare in culturile de camp si speciile pomi-viticole

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE