septembrie 28, 2021

Profit aromat. Plantațiile de trandafiri BIO de Damasc, o investiție de viitor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Familia Florea, din Ucea de Jos, județul Brașov, a mizat pe culturi mai puțin cunoscute în România și au reușit, după ani de muncă, să devină din clienți, furnizori. Plantația lor de trandafiri bio de Damasc s-a dovedit o investiție profitabilă.

L-am cunoscut pe Dan Florea la standul din Palatul Parlamentului, unde câțiva producători din România au venit să le prezinte participanților la Conferința FAO bunătățile acestor meleaguri. Dincolo de aerul de om de afaceri, la agricultorul brașovean nu ai cum să nu observi fața arsă de soare și mâinile bătătorite de muncă. „Dacă nu stau eu în câmp, să fac cum trebuie, nu am liniște”, își începe bărbatul povestea. Având o lungă experiență de fermier în spate, în urmă cu trei ani s-a gândit să diversifice producția. Așa că pe un hectar s-a apucat de agricultură ecologică. Pe jumătate din suprafață a plantat meri, pe 1.000 de metri pătrați zmeură, iar pe 500 de metri pătrați aronia. Pe 2.000 pătrați a plantat butași de trandafiri din specia rosa damascena, mai cunoscută sub denumirea de „Trandafiri de Damasc”.

Combinarea acestor tipuri de plante nu este deloc întâmplătoare. Familia Florea produce dulceață ecologică din petale de trandafiri, cam 30.000 de borcane pe an, și ceaiuri bio, pentru care primește comenzi nu doar din țară, ci și din străinătate. „Vreau să elimin zahărul din procesare și să utilizez fructele de aronia, care este o plantă cu multiple calități benefice pentru sănătate, explică fermierul brașovean.

Drumul de la primele idei despre cultivarea trandafirilor în regim ecologic până la vânzarea primelor borcane cu dulceață nu a fost deloc ușor. „Am trecut prin trei ani de chinuri, am mers din târg în târg”, povestește fermierul. Fiind membri ai Bio România, dulceața sa a ajuns la Nurenberg, la târgul BioFach, cel mai mare eveniment european dedicat producătorilor ecologici. În toamna acestui an, Dan Florea va scoate la vânzare și butași. Deja are clienți din Austria și Australia. Cererea de butași este mare, spune fermierul. „Cel de la care am cumpărat eu butașii mi-a zis să nu-l mai recomand că are producția vândută pe următorii doi-trei ani”, explică Florea.

Producție integrată

Planurile de viitor ale familiei Florea includ realizarea propriului spațiu de procesare, deoarece acum lucrează într-o unitate închiriată. De asemenea, cele 21 de hectare de pășune pe care le exploatează sunt în curs de certificare bio, ceea e îi va da un avans, dacă ne gândim că forurile europene vor ca doar animalele hrănite cu furaje 100% bio să fie certificate ca organice. De asemenea, soții Florea vor lăsa o moștenire importantă celor trei copii: au 50 de hectare în exploatare, parte în proprietate, parte în arendă, de pe care își adună furajele pentru cele 20 de vaci și cei 20 de porci din ferma proprie, din rasele Mangalița și Marele Alb.

Cum cererea de carne de vită de calitate este în creștere, producătorii brașoveni au decis ca o parte din vaci să fie montate cu material seminal provenind de la rasa de carne Limousine, iar o parte de la Bălțate Românești, bune atât pentru producția de carne, cât și pentru lapte.

Investiția în plantațiile de trandafiri bio de Damasc

Pentru a înființa o plantație de trandafiri pe o suprafață de un hectar este nevoie de 6.000 de butași. La un preț mediu de 7 lei/butaș, rezultă o investiție de 42.000 de lei pentru achiziționarea acestora. Terenul nu necesită pregătiri suplimentare înainte de plantare, doar arat și discuit.

Perioada optimă de plantare este toamna, întrucât plantele intră în perioada de vegetație. Butașii se plantează în gropi cu o adâncime de circa 60 de cm, la o distanță între rânduri de 2,5 metri și de 1,2 metri între plante. Pentru putea efectua prașile mecanice, Dan Florea recomandă ca rândurile să fie „la linie”. Dacă sunt strâmbe și prea înguste, cele două-trei prașilele anuale vor trebui făcute manual.

În timpul perioadelor secetoase, plantațiile de trandafiri se irigă

Investiția necesară pentru înființarea unei plantații de trandafiri ecologici se recuperează în aproximativ trei ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE