In pofida secetei din acest an, productia de vin din Europa se anunta a fi una buna. Viticultorii europeni se asteapta la o calitate buna a vinurilor si un volum stabil de productie, noteaza Reuters.
Mai multe tari din UE, inclusiv Franta si Spania, au cunoscut in acest an cele mai grave secete din istorie, o situatie agravata de mai multe valuri succesive de canicula.
Cu toate acestea, Copa – Cogeca, organizatie care reprezinta vocea unita a agricultorilor si a cooperativelor agricole din Uniunea Europeana, a anuntat vineri ca se asteapta ca cei trei mari producatori de vin (Italia, Franta si Spania) sa produca impreuna 130,2 milioane de hectolitri in acest an, in crestere cu 1,1% fata de productia de anul trecut, dar cu 2,1% sub media din ultimii cinci ani care a fost de 132,9 milioane hectolitri.
Citeste si: Vinurile romanesti, apreciate pe plan international. 18 medalii obtinute la competitia Mundus Vini
„Scaderi ale randamentelor au fost inregistrate in majoritatea restului tarilor producatoare”, a informat Copa – Cogeca, care nu a oferit insa si estimari cu privire la productia de vin a Romaniei.
„Desi nu va fi abundenta, recolta din 2022 a fost salvata in mare parte gratie eforturilor viticultorilor.
Cu toate acestea, anul curent ramane unul dificil pentru intregul sector: cresterea costurilor cu transportul, sticla, cartonul, produsele fitosanitare si energia a majorat si mai mult costurile deja mari de productie.
Asta erodeaza si mai multe marjele pentru producatori”, a declarat Luca Rigotti, presedintele grupului de lucru Vitivinicol de la Copa – Cogeca.
Potrivit estimarilor organizatiei, productia de vin a Frantei (al doilea mare producator de vin din UE) ar urma sa creasca cu 16% in ritm anual, pana la 44 milioane de hectolitri.
In cazul Italiei, cel mai mare producator din UE, in acest an se asteapta ca productia de vin sa fie relativ stabila, insa Copa – Cogeca nu a venit cu o cifra concreta.
In schimb, productia de vin a Spaniei ar urma sa scada cu 10,5% in acest an, dupa ce viile din aceasta tara au avut de suferit de pe urma lipsei ploilor si apei