Producătorii atacă piața cu brandul Vin Moldova

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pe fondul disputelor cu Rusia, care a sistat importurile de vin din Republica Moldova, producătorii de vinuri de peste Prut contraatacă și lansează un brand național, sub care va fi promovat vinul moldovenesc. Astfel, marți se va lansa oficial brandul Vin Moldova, la Chișinău. La evenimentul de lansare va fi prezent și ministrul Agriculturii din România.

Ca urmare a embargoului impus de Moscova mărfurilor moldovenești, printre care și, exporturile moldovenești în Rusia s-au redus cu 30% în luna octombrie, potrivit unui raport al Biroului National de Statistica (BNS). În primele zece luni ale anului, exporturile realizate de Republica Moldova în Rusia s-au ridicat la valoarea de  1,944 miliarde de dolari, cu 10,6% în creștere comparativ cu intervalul similar din 2012. Astfel, moldovenii au pierdut circa 40 de milioane de dolari de pe urma embargoului, potrivit specialiștilor citați de presa de peste Prut.

În replică la decizia Moscovei, Comisia Europeană a propus Consiliului şi Parlamentului European eliminarea restricţiilor tarifare şi cantitative pentru importul vinurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară. Astfel,UE va importa curând vin din Moldova în regim liberalizat.

România a susținut deschiderea porților pieței europene pentru vinurile din Moldova. La lansarea brandului Vin Moldova va fi prezent și ministrul Agriculturii din România. Daniel Constantin efectuează o vizită de două zile la Chișinău, în perioada 16 – 18 decembrie 2013, în cadrul Consultărilor Informale pentru pregătirea Conferinței Regionale pentru Europa a Organizației pentru Agricultură și Alimentație (FAO), care se va desfășura la București între 29 martie – 4 aprilie 2014.

Pe agenda ministrului Constantin sunt trecute discuții cu Vladimir Rakhmanin, reprezentant regional FAO pentru Europa și Asia Centrală (de la 1 ianuarie 2014) și Tony Alonzi, reprezentant regional adjunct. De asemenea, șeful MADR va avea o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova, Vasile Bumacov.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE