UE va importa curând vin din Moldova în regim liberalizat, datorită unei propuneri susţinute de deputaţi, pentru a ajuta la compensarea pierderilor Moldovei cauzate de recenta interzicere de comercializare a vinurilor moldoveneşti pe piaţa din Rusia. Acordul de asociere UE-Moldova, iniţiat la 29 noiembrie în cadrul summitului de la Vilnius (Lituania) al Parteneriatului Estic oferă măsuri pentru crearea unei arii de liber schimb UE-Moldova.

„Votul de astăzi trimite un semnal puternic de sprijin politic pentru alegerea europeană a Moldovei. Liberalizarea imediată a importurilor de vin moldovenesc în UE arată dorinţa noastră politică de a răspunde presiunilor nejustificate şi arbitrare exercitate de Rusia asupra partenerilor săi din Est. Măsurile susţinute astăzi vor ajuta producătorii moldoveni de vin să treacă peste situaţia dificilă cauzată de interdicţiile Rusiei. Cooperarea apropiată între instituţiile UE a grăbit răspunsul UE”, a spus raportorul pe tema comerţului cu Moldova, Iuliu Winkler (PPE, RO) după votul din plen aprobat cu 503 la 14 şi 17 abţineri.

Deputaţii au modificat propunerea iniţială pentru a se asigura că măsurile pot intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014. Decizia a venit după ce Rusia a interzis importurile de vinuri şi băuturi spirtoase moldoveneşti în septembrie anul acesta, pe motive de calitate. Cu toate acestea, multă lume a văzut în această interdicţie motivaţii politice şi intenţia de a descuraja Moldova să îşi întărească legăturile economice şi politice cu UE.

Acordul de liber schimb UE-Moldova

Acordul de asociere UE-Moldova, inclusiv o arie de liber schimb largă şi cuprinzătoare, a fost iniţiat la 29 noiembrie în cadrul summitului de la Vilnius (Lituania) al Parteneriatului Estic. Acordul privind aria de liber schimb oferă liberalizarea totală a comerţului cu Moldova, în ceea ce priveşte vinurile. Cu toate acestea, datorită unor proceduri ce trebuie finalizate, acesta se va aplica doar de la începutului lui 2015.