Prim-ministrul, despre programul pentru irigatii: este in negociere, nu a fost refuzat de CE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prim-ministrul Citu demonteaza afirmatiile aparute in ultimele zile in spatiul public, potrivit carora Planul National de Redresare si Rezilienta, care include si reformarea infrastructurii de irigatii a fost refuzat, ci sustine ca doar s-a pus in vedere o remodelare a acestui plan.

Seful Executivului a fost intrebat intr-o conferinta de presa daca PNRR ar trebui sa sufere modificari pentru a fi aprobat de Comisia Europeana, avand in vedere ca proiectele privind sistemele de irigatii si cele referitoare la infrastructura nu ar fi acceptate de catre Comisie.

„Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene a fost saptamana trecuta acolo, este o negociere. Noi am prezentat un plan, Comisia Europeana a venit cu comentarii, noi revenim cu aceste comentarii. Eu nu as spune ca a refuzat ceva Comisia Europeana, pentru ca nu este adevarat, nu are cum sa se intample acest lucru, cred ca este vorba de a remodela ce avem noi in planul nostru de redresare si rezilienta, pentru a intra exact in tiparele pe care le ia in calcul Comisia Europeana. Deci, nu vad aici nicio problema”, a subliniat Florin Citu la Palatul Victoria.

Si ministrul Investitiilor si Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a demontat afirmatia, catalogand-o drept un fake news.

„Este un fake news care circula din pacate, ca ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul Romaniei nu a fost trimis la Bruxelles in mod oficial. Sunt discutii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficiala. Dupa aceasta trimitere oficiala Comisia Europeana are doua luni de evaluare, conform regulamentului, si atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereste, a planului Romaniei”, a spus Ghinea la Digi 24.

Acesta a precizat ca nu exista conceptul de deadline pentru trimiterea variantei oficiale, dar este o data recomandata, respectiv 30 aprilie.

„Saptamana viitoare vom lua o decizie in urma unei videoconferinte cu vicepresedinta Comisiei, Margrethe Vestager, legata de calendarul Romaniei. Deocamdata sunt state care au anuntat ca nu vor trimite pana la 30 aprilie: Polonia, Malta, Finlanda, Bulgaria, Olanda. Azi, acum 2 ore, s-a anuntat prima trimitere oficiala a planului, planul Portugaliei. Nu este o competitie cu cine trimite primul”, a explicat Ghinea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE