Prețul grâului, în cădere liberă

Facebook
Twitter

Prețul grâului pe principalele piețe europene este în scădere. Pe bursa londoneză, cotațiile au atins cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani.

Veștile bune despre încheierea unui armistițiu care să pună capăt conflictelor din estul Ucrainei, precum și producțiile mari înregistrate  de cultivatorii de grâu au condus la prăbușirea prețurilor pe burse. În Marea Britanie, prețurile au atins ieri cel mai mic nivel din ultimii patru ani, după ce traderii și-au îmbunătățit estimările privind recolta din acest an. Campania de recoltare este aproape finalizată, iar producția estimată este de 16 milioane de tone, în creștere față de cea obținută anul trecut. În 2013, fermierii britanici au recoltat 11,9 milioane de tone de grâu.

Traderii sunt încrezători că surplusul de producție va fi exportat. Cum cantitatea de grâu disponibilă pe piața internațională a crescut, prețurile au început să scadă vertiginos. La bursa din Londra, prețul contractului futures cu livrare în noiembrie a coborât ieri până la 179,25 de euro/tonă.

Și pe bursa din Paris prețurile au scăzut rapid. Prețul contractului futures cu livrare în noiembrie a coborât pe Euronext la 171 de euro pe tonă.

Totodată, fermierii francezi au probleme cu calitatea grâului, astfel că încearcă să contracareze efectele negative vânzând la prețuri mici. Astfel, ei au reușit să vândă 60.000 de tone de grâu în Egipt, la un preț mediu de 172,59 euro/tonă. Traderii spun că această soluție nu va ajuta Franța să se impună ca furnizor de grâu pentru Egipt, dar reprezintă un semnal clar de avertizare pentru Rusia, care a majorat simțitor prețurile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE