Presedinte CCIR: „Suntem tara in care se moare de seceta la un kilometru de Dunare”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Romania este tara in care se moare de seceta la un kilometru de Dunare si in care, in secolul 21, facem agricultura pe baza de acatiste, a spus Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR).

„Nu se poate, noi suntem tara in care se moare de seceta la un kilometru de Dunare. E inadmisibil! (Intr-o) tara cu bazinul hidrografic si hidrologic la Romaniei sa auzi un ministru al Agriculturii, oricare ar fi el, ca pronunta cuvantul “seceta” este autodenunt. Nu poti sa functionezi asa. Probabil va trebui sa nu mai coste uzinarea apei, sa fie apa gratis pentru agricultura conditionata de tehnologii avansate in irigatii, ca sa nu ne batem joc de apa din rauri sau din panza freatica. Nu se poate ca, la bazinul nostru hidrografic, sa plangem de seceta si in secolul 21 sa facem agricultura pe baza de acatiste!”, a adaugat Daraban.

Seful CCIR a mai spus ca este necesara renuntarea la ideea de productie la hectar, pentru concentrarea pe procesare.

„Eu as paria absolut totul pe procesare, mai putin pe celebra productie la hectar (…)Cred ca trebuie iesit din paradigma asta. Pana la urma putem importa cereale daca suntem in stare sa procesam. Cred ca aici este pariul pe care il avem. Trebuie sa ne uitam si ce importam ca produse procesate ca sa ne dam seama unde suntem. Vorbim de 507 milioane de euro produse de panificatie, de 460 de milioane de euro produse procesate din lapte, de 118 milioane de euro produse procesate tomate, de 124 de milioane de euro produse procesate din carne, de 1,1 miliarde de euro legume-fructe”, a mai precizat seful CCIR.

Te-ar mai putea interesa și: Ce productie de grau va inregistra Romania in acest an, in contextul secetei

Daraban: Fermierul are nevoie de piata de desfacere

Daraban a vorbit si despre nevoia pentru o piata de desfacere pe care fermierii romani o au, astfel incat sa-si poata vinde productia.

„Noi trebuie sa punem caii in fata carutei, nu invers. Trebuie sa oferim piata fermierului, pentru ca fermierul daca va vedea ca are piata de desfacere isi va comensura in vreun fel productia. Sa ne spuna si noua statul roman in ce a constat suma de 86,28 de miliarde de euro pe care am importat-o anul trecut…”, a afirmat oficialul CCIR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE