Poveste de succes: de la un magazin făcut într-un garaj, la producția integrată cu profit

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

De la un magazin făcut într-un garaj, piteșteanul Gheorghe Dicu, patronul Radic Star, a ajuns să dețină, împreună cu familia și câțiva asociați, o fermă de îngrășare a porcilor cu o capacitate de 40.000 de capete pe serie, o fabrică de nutrețuri, un abator și o fabrică de mezeluri.

Unitatea de procesare a cărnii în produse finite a fost achiziționată în urma unei licitații câștigată de către George Dicu,  managerul general de la Radic Star.

„Am început cu o mică tranșare a 12 bucăți de pulpă de porc, într-o încăpere improvizată pentru a ține locul unei camere frigorifice și a unor alte încăperi ce conțineau: cazane de fierbere și celule de afumare făcute de către mine și asociatul meu de pe vremea aceea, care din păcate nu se mai află printre noi. Cu utilaje cumpărate din Odorheiu Secuiesc și Slatina, am obținut 2-3 lăzi de salam cu care am plecat în oraș în încercarea de a ne face reclamă. Însa, în anul 1997 în județul Argeș, existau 46 de producători de carne, această industrie fiind în vogă. În concluzie, lumea nu te prea băga în seamă”, a declarat patronul Radic Star, omul de afaceri Gheorghe Dicu.

Acum, în județul Argeș sunt aproximativ 10 producători de carne, numărul acestora reducându-se semnificativ în urma aderării României la Uniunea Europeană, ca urmare a înăspririi condițiilor de funcționare.

„Existau 3 categorii: C,B şi A. Trebuia să treci de la C la A, pentru că îţi închideau firma dacă nu făceai asta. Nici noi nu ştiam despre ce era vorba, aşa că am început să ne documentăm.  Punctul nostru de start a fost acela că am întâlnit firme și am pornit spre Austria, unde am vizitat 4 fabrici de mezeluri, una din ele semănând cu ceea ce avem noi astăzi aici, însă atunci nu știam deloc cum stă treaba” a mai spus piteșteanul Gheorghe Dicu.

Ulterior, antreprenorul argeșean a achiziționat o fostă întreprindere agricolă, aflată în paragină. Astăzi, aici, în urma unei investiții de 5,3 milioane de lei, din care jumătate au fost fonduri europene nerambursabile, accesate prin Măsura 121 – Modernizarea Exploatațiilor Agricole din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013, funcționează o fermă de îngrășare a porcilor, care a fost deja populată cu grăsuni importați din Germania, din rasa Pietrain. Conducerea unității este asigurată de trei tineri antreprenori, Marius Dicu (30 de ani), Radu Merla (41 de ani) și Mihai Vlad (31 de ani) și Vasile Mitu (30 de ani).

Tot cu fonduri europene nerambursabile, accesate prin Măsura 123 – Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere din PNDR 2007-2013, a fost realizată şi fabrica de nutrețuri combinate, investiția ridicându-se la 5,74 milioane de lei, din care 4,84 milioane lei au reprezentat finanțare europeană. Capacitatea de producție este de 3.500 de tone de nutrețuri combinate pe an, care pot fi stocate într-o unitate modernă. Cerealele sunt cultivate pe cele peste 70 de hectare arendate de către antreprenorii argeșeni.
Animalele crescute în fermă vor fi sacrificate în cadrul abatorului deținut de familia Dicu, care acoperă aproximativ 10%-12% din materia primă a fabricii de mezeluri, producţia fiind între 25 şi 30 de tone de carne/zi.

„Peste 90% din carne o procuram de la populație: și porc și vită. În 2006 însă, s-a dat o lege prin care se interzicea procurarea cărnii de la fermele neautorizate” a mai declarat omul de afaceri Gheorghe Dicu.

Astfel, afacerea argeșenilor este un model de integrare a producției și de scurtare a lanțului fermă-consumator final. Antreprenorii așteaptă lansarea noului PNDR 2014-2020 pentru a continua investițiile.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE