Portul Constanta, ,,inundat” de cereale din Ucraina

Facebook
Twitter

In primele 11 luni ale acestui an, peste 32,6 milioane de tone au fost expediate din portul Constanta. 40% dintre aceste cereale au provenit din Ucraina, declara reprezentantii administratiei portuare.

Precedentul record privind cantitatile de cereale expediate intr-un an prin portul Constanta este de putin peste 25 milioane de tone.

Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, iar portul Constanta a devenit cea mai importanta ruta alternativa de export pentru Ucraina, dupa invazia ruseasca de anul trecut. Cerealele ucrainene ajung in Constanta pe cale rutiera, feroviara si cu barjele pe Dunare.

Citeste si: Crescatorii de porci si de pasari ar putea primi un sprijin de 56 de milioane de euro

In perioada ianuarie – noiembrie 2023, Ucraina a expediat 13 milioane de tone de cereale prin portul Constanta, in crestere de la 11,7 milioane de tone pana la finele lunii octombrie, si 8,6 milioane de tone pe intreg parcursul anului 2022.

Insa in ultimele luni tranzitul cerealelor ucrainene s-a redus, dupa ce Rusia a atacat in repetate randuri porturile ucrainene de la Dunare, iar punctele de trecere a frontierei Ucrainei cu Polonia si Slovacia au fost blocate de transportatorii rutieri locali care vor sa fie introduse restrictii pentru camionagii ucraineni.

Obiectivul Romaniei este de a majora capacitatea de tranzit pentru cerealele ucrainene la patru milioane de tone pe luna, iar in prezent tara modernizeaza infrastructura feroviara si rutiera in si in jurul portului Constanta, folosind fonduri europene.

Si Republica Moldova, care se invecineaza cu Romania si Ucraina, isi modernizeaza punctele de trecere a frontierei si infrastructura feroviara, pentru a sprijini tranzitul.

Guvernul de la Kiev se asteapta in 2023 la o recolta de 81,3 milioane de tone de cereale si seminte oleaginoase, iar excedentul exportabil in sezonul 2023/2024 totalizeaza aproximativ 50 milioane de tone.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE