Crescatorii de porci si de pasari ar putea primi un sprijin de 56 de milioane de euro

Facebook
Twitter

Crescatorii de porci si de pasari ar putea primi un sprijin in valoare de 56 de milioane de euro. Suma se va acorda pentru a compensa pierderile generate de scumpirile la furaje, combustibil si alte costuri generate de razboiul din Ucraina, anunta Ministerul Agriculturii.

„MADR a postat in transparenta decizionala un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul suin si avicol, in perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, in contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei impotriva Ucrainei.

Citeste si: Fonduri europene pentru crescatorii de animale. AFIR anunta conditiile de accesare

Valoarea totala maxima estimata a schemei de ajutor de stat este de 126.694.400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro pentru sectorul suin si 151.934.300 lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro pentru sectorul avicol. Cuantumul propus pentru ajutorul de stat este de 100 euro/UVM, echivalent in lei”, se arata intr-un comunicat al MADR.

Coeficientii de conversie sunt prevazuti in anexa nr. 1 la Regulamentul (UE) 2018/1091 al Parlamentului European si al Consiliului din 18 iulie 2018, respectiv: 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru suine de reproductie, respectiv scroafe si scrofite, 0,007 UVM pentru pui de carne si pui eclozionati, 0,03 pentru pui de curca si pui eclozionati de curca, precum si 0,014 UVM pentru tineret de inlocuire si gaini ouatoare, tineret de reproductie si gaini rase grele.

Masura are la baza prevederile pct. 62 din Comunicarea Comisiei Europene de modificare a Cadrului temporar de criza si de tranzitie pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei, precizeaza sursa citata.

Schema de ajutor de stat cu caracter temporar va fi valabila pana la data de 30 iunie 2024.

Beneficiari ai schemei pot fi crescatori de suine si de pasari, persoane juridice, intreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum si societati agricole constituite in baza Legii nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, cu modificarile si completarile ulterioare, care au desfasurat activitate de ingrasare si/sau reproductie a suinelor, in perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Sunt estimati 250 beneficiari cu 260.000 UVM capacitate de productie sector suine si 310 beneficiari cu 310.000 UVM capacitate de productie sector avicol.

Pentru fi eligibili acestia trebuie sa detina exploatatie/exploatatii autorizata/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat; sa fi desfasurat activitate de crestere si/sau reproductie a suinelor in perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 in exploatatii autorizate sanitar – veterinar cu un numar minim de animale echivalent unui ciclu de productie per capacitatea exploatatiei, pentru porc gras si/sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploatatiei, pentru fermele de reproductie; sa fi desfasurat activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor in perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 in exploatatii autorizate sanitar – veterinar, pentru cel putin o serie de pui de carne/pui de curca/pui eclozionati de gaina/pui eclozionati de curca si /sau cu un efectiv mediu de minimum 30% din capacitatea exploatatiei, pentru fermele de gaini ouatoare (tineret si adulte) / pentru fermele de reproductie (tineret si adulte).

Valoarea totala a ajutorului de stat care poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.
Fondurile provin de la bugetul de stat in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2024.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE