Adoptarea noilor tehnici genomice in agricultura au starnit, in ultima perioada, dezbateri intense, la nivel european si national, atat in mediul asociativ al fermierilor cat si in zona politica.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare asteapta, cu interes, decizia Consiliului AGRIFISH, din 11 decembrie 2023, de la Bruxelles, legata de propunerea de regulament a Comisiei Europene pentru NGT (new genomic techniques).
Constatam, cu ingrijorare, ca in spatiul public, autohton sau comunitar, se vehiculeaza o serie informatii inexacte despre cum se raporteaza mediul asociativ agricol national pe acest subiect dar si despre pozitia Romaniei, in randul celorlalte state-membre.
Citeste si: Autoritatea Vamala Romana: nu au fost inregistrate importuri de cereale din Ucraina, in ultimele 6 luni
Pentru o corecta informare a comunitatii fermierilor, a consumatorilor, a jurnalistilor interesati de sectorul agroalimentar, dar si a reprezentantilor politici de la nivel national si european, facem urmatoarele precizari:
- Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC), singura structura cu reprezentativitate la nivel national si european in mediul asociativ agricol, membru COPA-COGECA din partea Romaniei, sustine implementarea celor mai noi progrese ale stiintei. Apreciem ca, in conditii legale clare, NGT ar putea reprezenta, din punct de vedere tehnologic, o oportunitate pentru fermierii romani.
- Dezbaterile, in acest moment, nu sunt, insa, pe chestiuni stiintifice asa cum eronat au incercat sa transmita unele grupuri de interese. Discutia, in acest moment, este legata de chestiuni juridice si comerciale. AAC considera ca este nevoie, in continuare, de consultari suplimentare pentru a lamuri, complet, toate semnele de intrebare legate de actuala propunere de regulament a Comisiei Europene, in ultima formula de text. Suntem pentru stiinta dar nu in conditii discutabile din punct de vedere legal. Nu dorim ca fermierii romani sa devina, in urmatorii ani, victimele unor dispute comerciale sau juridice care sa le afecteze activitatea. Masuram, acum, de zece ori si taiem o singura data.
- AAC apreciaza pozitiv modul in care, pana acum, Romania, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a reprezentat interesele fermierilor in Consiliul AGRIFISH, in dosarul NGT. Romania sustine noile tehnici genomice, nu a existat niciodata optiunea sa se opuna, doar ca exista o serie de chestiuni ce trebuie clarificate si o serie de conditii ce trebuie sa fie indeplinite. Consideram ca, odata ce aceste conditii vor fi transate, Romania poate sustine, si cu sprijinul AAC, o noua forma de regulament a Comisiei Europene pe aceasta tema.
- Dosarul NGT este privit diferit in tarile europene, nu exista o viziune unica. Pozitia actuala a Romaniei nu este singulara. State precum Franta, Croatia, Slovenia, Malta sau Grecia sustin, de asemenea, cu rezerve si conditii, actuala propunere a Comisiei. Iar state precum Polonia sunt chiar sceptice cu privire la modul in care se doreste, la nivel european, legiferarea noilor tehnici genomice.
- AAC regreta modul in care unele grupuri de interese au ales sa faca campanie pe acest subiect. Nu suntem „dusmani ai stiintei”, nu ne opunem progresului tehnologic si nu suntem deloc anti-europeni. Dimpotriva. A te lupta pana la capat pentru interesele legitime ale fermierilor romani, a milita pentru lamurirea tuturor aspectelor care ar putea afecta, in viitor, agricultura nationala, reprezinta, cu adevarat, spiritul european al democratiei, al dezbaterii oneste, al responsabilitatii fata de cei pe care ii reprezinti. Incercarile de intimidare si minciunile trebuie sa dispara din dezbaterea publica a dosarului NGT. Vom continua sa ii reprezentam, asa cum trebuie, pe fermieri romani, in ciuda tuturor acestor incercari de manipulare!