Procesarea produselor agricole reprezinta o activitate deosebit de importanta pentru orice exploatatie care doreste sa fie profitabila pe termen lung. In acest sens, fermierii au posibilitatea sa depuna proiecte de finantare cu fonduri europene prin intermediul submasurii 4.2 – Sprijin pentru investitii in procesarea/ marketingul produselor, din cadrul PNDR 2014-2020.

Va prezentam in cadrul acestui articol principiile cu ajutorul carora AFIR selectioneaza proiectele pentru finantare, potrivit prevederilor din varianta consultativa a Ghidului Solicitantului aferent submasurii 4.2.

1. Principiul crearii lanturilor alimentare integrate, respectiv integrarea sistemelor de colectare, procesare si comercializare

  • Operatiuni care vizeaza crearea lantului alimentar integrat respectiv colectare, procesare, depozitare si comercializare directa*; Se vor puncta proiectele ce propun investitii noi in toate componentele lantului alimentar – 35 puncte. Sunt punctate si proiectele care isi propun investitii in componente ce completeaza integral lantul alimentar (deja detin una sau mai multe componente, iar prin proiect isi propun realizarea componentelor lipsa).
  • Operatiuni care vizeaza crearea lantul alimentar integrat prin intermediul OIPA recunoscute, respectiv colectare, procesare, depozitare si comercializare directa – 28 p
  • Operatiuni care vizeaza crearea lantului alimentar ce integreaza sistemul de colectare, procesare si depozitare (fara comercializare directa) – 26 p
  • Operatiuni care vizeaza crearea lantului alimentar ce integreaza sistemul de colectare, depozitare si conditionare, comercializare directa – 24 p

2. Principiul produsului cu inalta valoare adaugata (ex. produsele ecologice, traditionale certificate de MADR, produse care participa la scheme de calitate recunoscute la nivel european, etc.)

  • Proiecte care promoveaza investitii destinate exclusiv produselor ecologice – 15 p
  • Proiecte care promoveaza investitii destinate produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel european – 15 p
  • Proiecte care promoveaza investitii destinate produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel national si anume: produse exclusiv traditionale – 13 p
  • Proiecte care promoveaza investitii destinate produselor care participa la sisteme din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare recunoscute la nivel national si anume: produse alimentare obtinute conform unei retete consacrate romanesti – 12 p

3. Principiul asocierii in cadrul cooperativelor sau a grupurilor de producatori

  • Proiecte de investitii promovate de cooperative sau grupuri de producatori – 15 p

4. Principiul potentialului agricol care vizeaza zonele cu potential determinate in baza studiului de specialitate

Proiectul vizeaza amplasarea unitatii intr-o zona in care este necesara o capacitate de prelucrare/ depozitare/abatorizare identificata in raport cu potentialul existent, dupa cum urmeaza:

  • Potential ridicat de absorbtie a materiei prime – 20 p
  • Potential mediu de absorbtie a materiei prime – 15 p
  • Potential redus de absorbtie a materiei prime – 10 p

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

In perioada 25 martie 2015 (cand a fost deschisa prima sesiune de primire a proiectelor prin PNDR 2020) si pana la 18 decembrie 2015, AFIR a primit 7.697 de cereri de finantare. Valoarea totala a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de peste 1,55 miliarde de euro, potrivit AFIR.

 

 

Share on Facebook