Trei fermieri din Olt, care au depus proiecte pe noul PNDR pentru Submasura 4.1 – Investitii in exploatatii agricole, sunt printre primii agricultori din Romania selectionati pentru finantare.

Cei trei agricultori au depus proiecte de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru Submasura 4.1, componenta Ferme de familie, in cadrul sesiunii de depunere aferenta perioadei 1-31 iulie 2015, potrivit datelor AFIR, solicitate de StiriAgricole.ro.

Unul dintre fermierii ale caror proiecte au fost selectionate este Marius Dragoi, din comuna Movileni, judetul Olt. Acesta intentioneaza sa isi doteze ferma cu utilaje agricole moderne, valoarea publica a proiectului de finantare fiind de 367.718 de euro.

De asemenea, un alt agricultor din Olt al carui proiect de finantare cu fonduri europene a fost selectionat de AFIR este si Florin Ionescu, din comuna Balteni. Acesta doreste sa isi cumpere utilaje agricole noi pentru o ferma vegetala, valoarea proiectului ridicandu-se la 211.966 de euro, conform datelor AFIR.

In cadrul proiectelor selectionate, aferente sesiunii iunie pentru Submasura 4.1, se regaseste si cel al companiei Agriral Ghergu SRL, din comuna Coteana, judetul Olt. Firma doreste sa isi doteze exploatatia cu utilaje agricole noi, proiectul avand o valoarea totala de 464.445 de euro.

Pana in acest moment, pentru Submasura 4.1 – „Investitii in exploatatii agricole” AFIR a primit 617 cereri de finantare, depuse online, dintre care 461 pentru sectorul vegetal. Valoarea totala nerambursabila a tuturor proiectelor se ridica la 236,91 de milioane de euro.

Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.