Tehnologie de ultima generatie in procesul prelucrarii migdalelor

Facebook
Twitter

Tehnologia de procesare in domeniul agricol reprezinta un element deosebit de important pentru profitabilitatea unei companii. In acest sens, o firma din Castellón, Spania, a accesat fonduri europene, in valoare totala de 1,3 milioane de euro, pentru modernizarea unitatii de procesare.

Compania spaniola Frusecs, specializata in productia de nuci si alune, este formata dintr-o cooperativa si o unitate de productie si de marketing, completand ciclul complet de obtinere a migdalelor, de la camp la produsul finit, si oferind astfel o trasabilitate completa, informeaza Reteaua Nationala de Dezvoltare Rurala.

Astfel, pentru a extinde capacitatea de productie de migdale, si implicit a companiei, beneficiarul a solicitat finantare nerambursabila pentru achizitionarea unui boiler pe aburi pentru procesarea produselor. Prin utilizarea acestui echipament se obtin si diverse subproduse, respectiv coaja si pielita migdalelor, care pot fi folosite mai departe drept combustibil.

Proiectul de modernizare a unitatii de procesare a avut un buget total de 1.304.430 de euro, valoarea finantarii nerambursabile fiind de 260.885 euro.

Obiectivul urmarit a fost eficientizarea activitatii companiei prin intermediul unei tehnologii moderne, valorificarea produsului in intregime, reducerea cantitatii de reziduuri si deseuri si reutilizarea acestora.

Principala activitate a proiectului a constat in achizitionarea si instalarea boilerului pe aburi, acesta functionand pe baza combustibilului generat prin arderea cojilor de migdale. In urma procesului tehnologic se obtin diferite produse finite, respectiv migdale intregi, faina de migdale sau cereale de dimensiuni variabile. Prin investitie, procesul de albire a migdalelor a devenit mai eficient cu ajutorul echipamentului de inalta tehnologie.

Utilizarea tuturor subproduselor si transformarea acestora in combustibil determina reducerea deseurilor, cu efecte benefice asupra mediului inconjurator. Succesul investitiei a inspirat noi idei pentru imbunatatirea eficientei utilajului achizitionat, de exemplu prin folosirea unor procedee ce permit utilizarea pielitelor si a namolului de epurare pentru generarea aburului.

Investitia in tehnologie moderna si ecologica contribuie la obtinerea unei productii eficiente, la cresterea profitabilitatii si la protejarea mediului.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE