Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o interventie in cadrul reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit, referitor la situatia padurilor, din anul 2030.
Interventia a vizat punerea in aplicare a noii strategii a UE pentru paduri pentru 2030 si a fost structurata in 3 intrebari, pe care le redam in cele ce urmeaza.
- Care este evaluarea dvs. privind progrese si cum ar putea statul membru sa contribuie mai eficient la punerea in aplicare a Noii Strategii pentru Paduri a UE pentru 2030, atat la nivel national, cat si la nivelul UE?
→ Cu privire la evaluare, noi consideram ca, desi nu a a trecut mult timp de la publicarea Strategiei, roadele ei incep sa prinda contur.
Mentionam ca liniile directoare pentru identificarea, cartografierea si protectia padurilor vechi, silvicultura mai aproape de natura, impadurirea si reimpadurirea care respecta biodiversitatea si propunerea de regulament pentru restaurarea naturii sunt stabilite mai intai in Strategia UE pentru biodiversitate, si apoi in Strategia UE pentru Paduri.
Citeste si: Vesti bune pentru fermierii afectati de seceta. Guvernul acorda un sprijin exceptional
Romania si-a adoptat recent propria Strategie pentru Paduri, in octombrie, care este pe deplin conforma cu Strategia Uniunii Europene, iar implementarea ei asigura aplicarea Strategiei Uniunii Europene.
- Cum ar putea fi consolidata in continuare cooperarea dintre Comisie, statele membre si partile interesate in ceea ce priveste punerea in aplicare a strategiei?
→ Cu privire la cea de-a doua intrebare, Romania este unul dintre statele membre care a sustinut intentia Presedintiei cehe de a aduce padurile pe ordinea de zi a sedintei Consiliului.
Consideram ca atunci cand vorbim despre implementarea aspectelor legislative forestiere ar trebui sa ne bazam pe stiinta, cercetare, experti si experienta – si toate statele membre au aceste resurse.
Cooperarea intre statele membre, Comisie si partile interesate este importanta, dar consideram ca deciziile trebuie sa ramana la nivelul autoritatilor statelor membre, in acest scop cooperarea intre acestea si Comisie este importanta si trebuie sa ii dam intaietate.
- In opinia dumneavoastra, ce ar ajuta la depasirea fragmentarii tot mai mari a chestiunilor legate de paduri la nivelul UE?
→ Cu privire la depasirea fragmentarilor in abordare, consideram ca este nevoie de mai multa cooperare si diseminare intre grupurile de lucru, staruind in analiza asupra unor teme importante ale domeniului, cu preocupari deosebite in privinta utilizarii durabile a biomasei in Directiva privind energiile regenerabile.
Temele importante vor genera discutii constructive si vor reduce fragmentarile in abordare.