Plante companion care alunga daunatorii si infrumuseteaza si parfumeaza gradina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Plantele companion ne sunt de un real folos atunci cand nu dorim sa mai utilizam substante chimice pentru combaterea daunatorilor. In lus, multe dintre aceste plante companion au flori bogate si infrumuseteaza gradina.

Menta pisicii (Nepeta faassenii) este o planta perena care creste sub forma de manunchi ce formeaza un covor intins, dens si bogat. Menta pisicii esteo buna planta companion pentru culturile de legume, deoarece tine la distanta afidele, gandacul de sparanghel, gandacul de Colorado si gandacii care ataca dovleceii.

Aceasta planta cu flori mov, apropiate ca nuanta cu lavanda, iubeste solurile bogate si bine drenate, insorite. Menta pisicii infloreste din luna mai si pana in septembrie.

Arpagicul prefera solurile bogate si umede, scaldate de soare, si tine la distanta afidele si gandacul japonez, o specie extrem de invaziva si daunatoare, mai ales pentru pajisti si livezi. Arpagicul trebuie insa recoltat timpuriu, pana sa ajunga sa faca samanta, altfel raspandirea plantei va fi greu de oprit. Toate partile acestei plante inrudita cu ceapa sunt comestibile.

Te-ar putea interesa si:

 

Isopul, mentionat si in Biblie, este un bun repelent al moliei verzei. De altfel, isopul este o excelenta planta companion pentru toate culturile din familia cruciferelor.

Limba-mielului, cu florile sale stelate albastre, atrage insectele benefice culturilor de legume si polenizatorii, cum sunt bondarii, si indeparteaza viermii care afecteaza culturile de tomate. Limba-mielului prefera solurile bogate si bine drenate. Florile se dezvolta frumos daca au parte de soare si chiar daca stau intr-o zona usor umbrita.

Desi nu face flori care sa atraga atentia in mod deosebit, pelinul de argint este un extraordinar repelant. Mirosul sau puternic tine la distanta atat insectele nedorite, cat si soarecii. Pentru dezvoltarea optima, pelinul de argint are nevoie de un sol bine drenat, scaldat in soare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE