Cultivarea tomatelor: cum sa organizam gradina pentru a avea roade bogate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Obtinerea unor roade bogate depinde in mare masura si de felul in care dispunem plantele in gradina. Daca tomatele si vecinii lor nu se impaca, atunci nici recolta nu va fi pe masura eforturilor gradinarului.

Din fericire, tomatele se dezvolta armonios in compania celor mai multe legume si ierburi din gradina. Unele plante au un efect pozitiv asupra sanatatii si vigorii tulpinilor tomatelor, altele influenteaza favorabil aroma, in vreme ce anumite plante au rolul de a indeparta insectele daunatoare si de a tine o serie de boli la distanta.

Pe lista plantelor care au un rol pozitiv in dezvoltarea tomatelor se numara amaranthul, sparanghelul, busuiocul, fasolea, limba-mielului, galbenelele, morcovii, telina, arpagicul, castravetii, usturoiul, salata, menta, caltunasul, ceapa, patrunjel, mazare, salvia sau urzica intepatoare.

Amaranthul indeparteaza numeroase insecte daunatoare, in vreme ce busuiocul protejeaza importiva insectelor, precum si a unor boli. Din timpuri stravechi, amarathul si busuiocul sunt folosite pentru a tine la distanta tantarii.

Limba-mielului, pe langa aspectul placut, are si un efect pozitiv asupra vigorii tufelor de tomate si aromei acestor. De asemenea, tine la distanta omida tomatelor. La randul lor, arpagicul, mararul, menta si patrunjelul dau o savoare deosebita tomatelor. Mararul insa trebuie recoltat devreme, intrucat, ajuns la maturitate, tinde sa inhibe dezvoltarea rosiilor.

Te-ar putea interesa si:

Morcovii plantati in preajma tomatelor s-ar putea sa nu creasca foarte mari, dar vor avea un gust bun.

Usturoiul plantat langa rosii va tine la distanta acarienii si paianjenii rosii. Daca veti stropi tulpinile si rugii de tomate cu o solutie pe baza de usturoi, veti tine la distanta chiar si putregaiul.

Daca vreti recolte bogate de rosii, este bine sa nu plantati tomatele langa varza si rudele sale: broccoli, varza de Bruxelles, kale, ridichi sau conopida. Nici porumbul nu este un amic al tomatelor, deoarece viermele sfredelitor al porumbului se infrupta cu placere din tomate. Mararul pentru samanta trebuie plantat departe de tomate deoarece le inhiba cresterea, asa cum mentionam si mai sus.

Vinetele, cartofii si ardeii nu fac nici ei casa buna cu tomatele, deoarece pot dezvolta aceleasi boli. Astfel, daca le plantam unele langa altele, bolile se vor raspandi cu usurinta si vor devasta gradina. Din acest motiv, atunci cand faceti rotatia culturilor este bine ca sa nu plantati pe aceeasi parcela rosii dupa ardei sau vinete sau cartofi timp de trei ani consecutiv.

Nici feniculul nu face casa buna cu tomatele. Radacinele fenicului secreta o substanta care inhiba cresterea tomatelor. Trebuie sa tinem cont si ca rosiile nu vor rodi daca le vom cultiva la umbra unui nuc.

La randul lor, tomatele pot sa ajute la dezvoltarea armonioasa a altor plante din gradina. Spre exemplu, sparanghelului ii prieste sa creasca in preajma rosiilor. Tomatele tin la distanta si cativa dintre daunatorii agriselor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE