Petre Daea despre legea terenurilor: acces mai usor pentru cumparatorii romani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ministrul Agriculturii, Petre Daea a spus ca legea terenurilor va fi modificata pentru a usura accesul fermierilor romani la acesta. Intr-o interventie la TVR, ministrul a contrazis si informatiile conform carora 40% din terenul agricol romanesc este detinut de straini.

Potrivit sefului MADR, legea terenurilor este deja in procedura parlamentara si urmeaza sa fie adoptata in curand.

„Modificarea este in asa fel incat sa aiba acces usor fermierii romani la terenul respectiv. O sa vedeti exact, concret, cum se va derula aceasta lege. A trecut de Camera superioara. Accesul o sa fie usor, direct pentru cumparatorii romani. Aceasta lege trebuie sa raspunda si unor conditii externe, in conditiile in care piata este libera”, a spus Petre Daea.

Ministrul, despre pretul unui hectar de teren

Intrebat care mai este pretul unui hectar de teren agricol in Romania, Daea a raspuns: „Un hectar de teren costa de la 2.000 de euro la 60.000 de euro, depinde de zona. Va spune ministrul Daea”.

„Duceti-va la Matca, in Galati, sa vedeti ca atat este! Este cel mai mare bazin legumicol. Daca intri in Matca vezi casele acoperite de luciul solariilor si al serelor. Acolo, in fiecare zi, cate 4-5 tiruri de legume pleaca in afara, in Lituania, Estonia, Polonia. Se produc legume pentru altii. La Peretu, aici, langa Rosiorii de Vede, se iau cartofii si se exporta in Polonia”, sustine Petre Daea.

Anul agricol 2018, mai bun decat precedentul

Ministrul a mai spus ca anul agricol 2018 este mai productiv decat cel trecut si a mentionat ca rezultatele insamantarilor de toamna se vor vedea dupa ce vin ploile.

„Vedeti, eu sunt agronom, cand insamantezi in uscatura si cu conditia sa vina si ploile o sa avem o rasarire uniforma si o sa vedeti campul dupa o saptamana cum inverzeste. Astept acest moment, cum de altminteri pe anumite zone nu astept. De ce nu astept? Pentru ca pe 70.000 de hectare am inceput sa dam drumul la sistemele de irigatii, acolo unde sunt culturile de grau sau de rapita in sistemele de irigatii am inceput sa dam o norma mica de rasarire pentru a scoate plantele la suprafata”, a explicat Daea.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE