Pesta porcina intr-o ferma de 40.000 de porci. Ce masuri se vor lua?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Pesta porcina africana a fost confirmata intr-o ferma din localitatea Parta, judetul Timis, cu un efectiv de 39.191 de porcine. In prezent, ferma a fost plasata sub supraveghere oficiala, anunta ANSVSA.

“In seara zilei de 11.10.2022 a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane (PPA) intr-o ferma cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parta, judetul Timis, apartinand SC SMF Romania SRL.

Imediat dupa notificarea suspiciunii de catre Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis, serviciile veterinare au intervenit de urgenta si au plasat ferma sub supraveghere oficiala.

La nivel local a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Timis, care a adoptat Programul de Masuri pentru combaterea focarului de PPA”, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

Citeste si: Prognoza ANM: temperaturi normale pentru aceasta perioada a anului. Care sunt sansele de ploi?

Pentru a gestiona si monitoriza aplicarea masurilor in focar, la sedinta CLCB a participat si o delegatie din partea ANSVSA, formata din presedintele Alexandru Bociu, vicepresedintele Ioan Oleleu si directorul general Velizar Barbuli.

In urma desfasurarii sedintei cu membrii CLCB, au fost aprobate zonele de protectie si supraveghere din jurul focarului, au fost impuse masuri de restrictie pentru circulatia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor si mijloacelor de transport.

Intregul efectiv de animale va fi eutanasiat, subprodusele rezultate impreuna cu resturile de furaje, cu asternutul si cu tot ce a putut constitui o sursa de infectie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel incat sa se evite orice risc de raspandire a virusului.

Ulterior, intreaga suprafata a exploatatiei va fi dezinfectata, precizeaza institutia.

In jurul focarului s-au delimitat o zona de protectie pe o raza de 3 km si o zona de supraveghere pe o raza de 10 km. In aceste zone, restrictiile vor fi mentinute minimum 30 de zile.

Pesta porcina africana nu afecteaza oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire pentru oameni, acest virus avand, insa, impact la nivel social si economic.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE