Parlamentul European decide viitorul organismelor modificate genetic (OMG) în UE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Parlamentul European votează astăzi condițiile în care statele membre vor avea dreptul de a permite sau de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriile lor.

Consiliul European a fost de acord, în decembrie 2014, după trei ani ani de negocieri, să acorde statelor membre mai multă flexibilitate în cultivarea de organismelor modificate genetic (OMG) pe teritoriile agricole naționale. Propunerea va fi votată astăzi în plenul Parlamentului European.

“Unele state membre au cerut mai multă libertate și flexibilitate în a restricționa și interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriile lor. Parlamentul votează în plen, pe 13 ianuarie, o recomandare ce modifică directiva deja existentă, oferind statelor membre libertatea de a restricționa cultivarea organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu pe motive legate de mediu, în cazul în care nu există deja o interdicție la nivel UE”, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Cultivarea organismelor modificate genetic în UE

În momentul de faţă, cultivarea organismelor modificate genetic în Europa este permisă doar după ce a fost autorizată la nivel UE, în urma unei evaluări stricte a riscurilor. Evaluarea este realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară. După autorizare, țările UE pot interzice individual cultivarea unui produs OMG pe teritoriul lor. Sunt nevoite să justifice această decizie, arătând că planta poate dăuna oamenilor și mediului.

Singura plantă OMG permisă la cultivare în UE este porumbul MON 810 de la Monsanto – rezistent la insecte, plantă pe care o cultivă şi România. Unele țări (Austria, Bulgaria, Grecia, Germania, Ungaria, Italia, Luxemburg și Polonia) au adoptat însă o clauză de salvgardare pentru a interzice această cultură pe teritoriile lor.

Poziția României privind cultivarea organismelor modificate genetic 

România, unul dintre statele membre care cultivă un singur tip de plantă modificată genetic (porumbul MON 810 rezistent la „viermele sfredelitor” al porumbului) este de acord să cultive şi alte astfel de plante, în speţă soia, dar numai dacă se dovedeşte a fi un soi sigur pentru mediu şi sănătatea populaţiei. România,  va sprijini cultivarea organismelor modificate genetic, în condițiile în care, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) va decide că aceste organisme nu prezintă niciun risc pentru mediu şi sănătatea umană

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE