porumb de vanzare

Cultivarea organismelor modificate genetic. UE aproape de un acord de autorizare a cultivării OMG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Europeană este aproape de un acord de autorizare a cultivării organismelor modificate genetic (OMG), care se va încheia totuşi cu posibilitatea fiecărui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul său, a anunţat preşedinţia greacă a UE după o dezbatere publică între miniştrii mediului la Bruxelles.

“O mare majoritate a statelor este favorabilă unei deblocări a lucrurilor”, şi-a exprimat satisfacţia Tonio Borg, comisarul sănătăţii responsabil de acest dosar.

“Ceea ce propunem nu este o dogmă. Se poate îmbunătăţi”, a subliniat el, potrivit AFP. “Un acord politic s-a profilat şi sperăm să ajungem la adoptarea lui spre sfârşitul anului”, a declarat la rândul său ministrul grec Yannis Maniatis, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Compromisul în discuţie permite fiecărui stat să interzică cultivarea unui OMG integral sau pe o parte a teritoriului său din alte motive decât sănătatea şi mediul, precum ordinea publică, amenajarea teritoriului său sau lupta împotriva risipei.

Ministrul francez Philippe Martin a încercat să se opună acestei soluţii, propunând înscrierea cererilor de culturi OMG care au primit aviz favorabil pe o listă care să dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.

Dar ceilalti ministri au refuzat “sa reia totul de la zero”, iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstrucţionare a lucrărilor. “Renaţionalizarea autorizaţiilor ne-ar aduce acolo de unde am plecat”, a avertizat Tonio Borg.

Patru ţări se opuneau, din motive diverse, soluţiei derogatorii: Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia. Această minoritate a dispărut însă luni, când Marea Britanie s-a raliat compromisului argumentând faptul că “nu există motive pentru a întârzia accesul OMG pe pieţele europene”, potrivit reprezentantului său.

Germania a anunţat, la rândul ei, că “trece de la respingerea absolută la examinarea aprofundată” a problemei.

Belgia a refuzat categoric compromisul propus de preşedinţia greacă, fără însă a se ralia poziţiei franceze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE