Meniu
porumb de vanzare

Cultivarea organismelor modificate genetic. UE aproape de un acord de autorizare a cultivării OMG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Uniunea Europeană este aproape de un acord de autorizare a cultivării organismelor modificate genetic (OMG), care se va încheia totuşi cu posibilitatea fiecărui stat de a interzice cultivarea acestora pe teritoriul său, a anunţat preşedinţia greacă a UE după o dezbatere publică între miniştrii mediului la Bruxelles.

“O mare majoritate a statelor este favorabilă unei deblocări a lucrurilor”, şi-a exprimat satisfacţia Tonio Borg, comisarul sănătăţii responsabil de acest dosar.

“Ceea ce propunem nu este o dogmă. Se poate îmbunătăţi”, a subliniat el, potrivit AFP. “Un acord politic s-a profilat şi sperăm să ajungem la adoptarea lui spre sfârşitul anului”, a declarat la rândul său ministrul grec Yannis Maniatis, a cărui ţară asigură preşedinţia UE.

Compromisul în discuţie permite fiecărui stat să interzică cultivarea unui OMG integral sau pe o parte a teritoriului său din alte motive decât sănătatea şi mediul, precum ordinea publică, amenajarea teritoriului său sau lupta împotriva risipei.

Ministrul francez Philippe Martin a încercat să se opună acestei soluţii, propunând înscrierea cererilor de culturi OMG care au primit aviz favorabil pe o listă care să dea apoi statelor dreptul de a refuza sau de a autoriza aplicarea lor.

Dar ceilalti ministri au refuzat “sa reia totul de la zero”, iar Spania a acuzat chiar Parisul de obstrucţionare a lucrărilor. “Renaţionalizarea autorizaţiilor ne-ar aduce acolo de unde am plecat”, a avertizat Tonio Borg.

Patru ţări se opuneau, din motive diverse, soluţiei derogatorii: Franţa, Germania, Marea Britanie şi Belgia. Această minoritate a dispărut însă luni, când Marea Britanie s-a raliat compromisului argumentând faptul că “nu există motive pentru a întârzia accesul OMG pe pieţele europene”, potrivit reprezentantului său.

Germania a anunţat, la rândul ei, că “trece de la respingerea absolută la examinarea aprofundată” a problemei.

Belgia a refuzat categoric compromisul propus de preşedinţia greacă, fără însă a se ralia poziţiei franceze.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

Lucrari in livada. Patru echipamente extrem de utile pentru orice pomicultor

Pomicultura este un domeniu extrem de profitabil, care nu presupune o investitie initiala foarte mare. Cu toate ca administrarea unei livezi de pomi fructiferi nu este nici consumatoare de timp, nici costisitoare, lucrarile din exploatatie presupun un risc suplimentar, neintalnit in alte sectoare agricole.