sumal 2.0

Padurea si schimbarile climatice: englezii studiaza daca arborii au memorie

Facebook
Twitter

Sase echipe de cercetare din Marea Britanie vor dezvolta noi instrumente si abordari privind padurea si schimbarile climatice, care vor ajuta copacii si padurile sa se adapteze la schimbarile climatice. Practic, englezii studiaza daca arborii au memorie si cum ne poate ajuta acest lucru in lupta cu poluarea.

Expertii de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie au demarat acest studiu major, in cadrul caruia vor explora daca arborii isi pot aminti conditiile de stres din trecut, cum ar fi seceta sau bolile, si pot transfera aceste amintiri descendentilor lor. Acest nou studiu major va explora daca „memoria” unui copac ii poate spori rezistenta si daca arborii batrani sunt capabili sa faca mai multa fotosinteza pentru a ne scapa de dioxidul de carbon.

Oamenii de stiinta spera ca cercetarea ne va imbunatati intelegerea valorii copacilor pentru oameni si planeta si va sprijini extinderea padurilor in Marea Britanie, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Birmingham.

Proiectul va demonstra experimental daca si cum arborii isi amintesc conditiile de stres din trecut si transfera aceste amintiri descendentilor prin modificari ADN bazate pe epigenetica – modificari care modifica activitatea unor gene, fara a schimba secventa ADN.

Cercetarea urmareste sa permita Regatului Unit sa atinga zero emisii nete de gaze cu efect de sera. De asemenea, ne va imbunatati intelegerea valorii copacilor pentru oameni si planeta si va sprijini extinderea peisajelor forestiere in Marea Britanie.

Proiectele vor primi o finantare de 10,5 milioane de lire sterline, din care o parte va fi asigurata de guvern. Cercetatorii vor folosi fondurile pentru sa inteleaga modul in care autoritatile locale isi indeplinesc obiectivele de plantare a copacilor, semnificatia culturala a copacilor pentru comunitati si cat de bine capteaza gazele cu efect de sera. Ei vor lucra creativ cu tinerii pentru a co-produce noi abordari pentru crearea si ingrijirea peisajelor cu copaci, de care beneficiaza mediul si societatea.

Un aspect important al cercetarii  privind padurea si schimbarile climatice il reprezinta investigatia modului in care reactioneaza copacii la stres si cum transmit aceasta memorie generatiilor viitoare de arbori. In plus, oamenii de stiinta vor evalua potentialul de refacere a padurilor de-a lungul a peste 200.000 km de rauri si corpuri de apa din Anglia, precum si modul in care padurile comunitare permit partilor interesate sa lucreze in parteneriat pentru a obtine multiple beneficii din paduri

Mai mult decat atat, ei studiaza daca arborii se pot adapta eficient la schimbarile climatice, daunatori si boli.

Padurea si schimbarile climatice: extinderea padurilor

Padurile joaca un rol vital in eliminarea gazelor cu efect de sera din atmosfera si in alimentarea biodiversitatii. Treisprezece la suta din suprafata Marii Britanii este acoperita de paduri, iar guvernul britanic s-a angajat sa planteze milioane de copaci in fiecare an in deceniile urmatoare.

Extinderea padurilor din Marea Britanie va juca un rol important in realizarea ambitiei guvernului de a reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2050.

Padurea si schimbarile climatice: solutii climatice bazate pe natura

In luna noiembrie a acestui an, guvernul britanic va gazdui negocierile climatice COP26 la Glasgow, unde se asteapta ca tarile sa isi stabileasca planurile pentru a atinge zero emisii de gaze cu efect de sera pana in 2050. Programul Future of UK Treescapes va contribui cu dovezi pentru a ajuta factorii de decizie politica si administratorii de terenuri sa extinda padurile si atinge acest obiectiv.

Proiectul de cercetare implica echipe multidisciplinare din treisprezece universitati si institute de cercetare, peste 40 de parteneri non-academici si sustinatori. Finantarea, care se intinde pe trei ani, face parte din Programul Future of UK Treescapes de 14,5 milioane de lire sterline.

Padurea si schimbarile climatice: Proiectul MEMBRA

Proiectul MEMBRA (Understanding Memory of UK Treescapes for Better Resilience and Adaptation) este condus de dr. Estrella Luna-Diez de la School of Biosciences de la Universitatea din Birmingham si Institutul de Cercetare Forestiera din Birmingham. Proiectul include cercetatori din Biologie, Ecologie, Clasici, Geografie si Stiinte ale Pamantului si este un parteneriat intre Universitatea din Birmingham si Universitatile din Exeter, Leeds, Leicester si Bangor, precum si grupul de arte Walking Forest.

„MEMBRA va oferi instrumente pentru a identifica speciile si populatiile care vor oferi o mai buna rezistenta si adaptare si, prin urmare, pot fi utilizate cel mai eficient in strategiile de conservare si plantare”, a explicat dr. Luna-Diez.

„Ne vom uita in trecut pentru a intelege nivelul de stres prin care au trecut si se confrunta padurile britanice prin accesarea informatiilor din paduri monitorizat in Marea Britanie de zeci de ani. Ecologia si functionarea acestor paduri vor fi integrate in datele moleculare, permitandu-ne sa intelegem capacitatea padurilor britanice de a se adapta la stres”, a declarat co-investigatorul dr. Adriane Esquivel Muelbert, de la Universitatea din Birmingham, care este specializat in ecologia forestiera globala.

Padurea si schimbarile climatice: memoria copacilor

Dr. Katharine Earnshaw, de la Universitatea din Exeter, va conduce lucrarile pentru a descoperi cum o apreciere a memoriei copacilor, precum si a limbajului memoriei, poate influenta capacitatile de luare a deciziilor umane si relatia noastra morala cu peisajele copacilor.

„Suntem interesati de rolul memoriei pentru pozitia morala a copacilor in gandirea antica si moderna si modul in care cercetarea MEMBRA are repercusiuni importante pentru justitia lingvistica, povestile si patrimoniul. Speram ca MEMBRA va oferi un model pentru modul in care artele, stiintele umaniste si stiintele pot lucra in colaborare la astfel de probleme cruciale de mediu”, a explicat dr. Earnshaw.

Cercetatorii vor fi parteneri cu Forestry England, The National Forest Company, Small Woods si Coed Lleol (Small Woods Wales) ca parte a proiectului. Odata ce proiectul incepe, echipa doreste sa dezvolte noi parteneriate cu alte organizatii interesate. Rezultatele MEMBRA se pot utiliza dezvoltarea politicilor si inflorirea primei paduri inspirate de memorie – MEMBRA Treescape.

In luna noiembrie a acestui an, guvernul britanic va gazdui negocierile climatice COP26 la Glasgow, unde se asteapta ca tarile sa isi stabileasca planurile pentru a atinge zero emisii cu efect de sera pana in 2050. Programul Future of UK Treescapes va contribui cu dovezi pentru a ajuta factorii de decizie politica si administratorii de terenuri sa extinda peisajul forestier si sa atinga acest obiectiv.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE