Oficial: tinerii fermieri, doar 6% din populatia agricola europeana

Facebook
Twitter

Mediul rural si agricultura europeana se confrunta cu un fenomen de imbatranire, iar in prezent, doar 25% din populatia din UE mai traieste la sat. Mai mult, doar 6% din comunitatea agricola europeana este reprezentata de tineri fermieri, a anuntat europarlamentarul Daniel Buda.

“Prioritatea principala este aceea de a atrage tinerii in mediul rural. E foarte complicat, e foarte dificil, dar nu e imposibil. Trebuie sa lucram impreuna!

Am participat astazi in cadrul Conferintei pentru Pactul Rural. Conferinta pentru Pactul Rural reuneste politicieni din toata Uniunea Europeana, impreuna cu autoritati locale, parti interesate din domeniul social si economic, intr-un eveniment care reflecta ambitia si caracterul “de jos in sus” al viziunii rurale. In cadrul conferintei se determina angajamentele necesare pentru realizarea viziunii pe termen lung.

Citeste si: Activistii de mediu, lobby impotriva cresterii de vaci: emisiile de metan ale fermelor, egale cu cele ale 50 de termocentrale

Alaturi de Rasim Srsen, ministru adjunct in Ministerul Dezvoltarii Regionale al Republicii Cehe, Ulrika Landergren, presedintele Comitetului Regiunilor, Josep Puxeu, membru al Comitetului Economic si Social European si Tom Jones, presedintele Aliantei Comunitatilor Rurale Europene, am discutat despre modul in care noi, din pozitiile in care ne aflam putem contribui la dezvoltarea zonelor rurale, a Pactului Rural asadar si care este viziunea noastra asupra situatiei actuale din zonele rurale ale Europei. Declaratiile mele din cadrul conferintei:

“ In primul rand as dori sa-mi exprim aprecierea pentru dezbaterile pe aceasta tema importanta. Tot ce s-a spus ieri si astazi aici in cadrul acestui eveniment, aduce plus valoare si vine cu solutii. Pactul Rural trebuie sa fie un concept adoptat de toti actorii relevanti: Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul, Comitetul European al Regiunilor, statele membre si desigur, societatea civila. Scopul Pactului este de a crea o zona rurala atractiva pentru cetateni. Dezvoltarea rurala trebuie realizata implicand comunitatea locala pentru ca ea cunoaste problemele si bineinteles ca pot determina solutiile. Trebuie sa plecam de la niste realitati. Zonele rurale se confrunta cu o depopulare masiva. Doar 25% din populatie traieste in regiunile rurale. Tinerii fermieri reprezinta doar 6% din comunitatea agricola europeana. Este necesar sa se schimbe aceasta tendinta. Solutiile sunt in mainile noastre. Dar este nevoie de mai mult pentru a atrage oameni.

Potrivit studiilor, o cerinta principala este nevoia de internet in banda larga in zonele rurale. De asemenea, avem nevoie de investitii in mediul rural, in infrastructura si mai ales in sistemul medical si educational. Numai asa vom putea reduce decalajul dintre rural si urban. Cercetarea si inovarea in digitalizare trebuie sa fie, de asemenea, baza investitiilor viitoare. Zona rurala inseamna agricultura si fermieri. Cu toate acestea, nu ar trebui sa ne referim doar la fermieri. Repet, nu ma refer doar la fermieri. Zona rurala este, de asemenea, o oportunitate si pentru alte activitati din sectorul economic. Acum traim vremuri grele. Pe langa toate provocarile deja cunoscute, ultima perioada a marcat agricultura cu si mai multe provocari.

Evolutiile recente din politica au subliniat importanta zonelor rurale in sectorul agriculturii. Provocarile din Ucraina aveau sa devina foarte curand o problema globala. Trebuie sa ne asiguram ca exista securitate alimentara nu numai in UE, ci si in lume. Este foarte important. Fermierii trebuie sa-si mentina capacitatea de a produce alimente de calitate la preturi accesibile pentru consumatori. Sinergia fondurilor, fie ca vorbim despre politica de coeziune sau despre alte fonduri sa fie prezenta in proiectele viitoare. Doar atunci vom putea contribui la dezvoltarea reala a zonelor rurale. Parlamentul European va fi aproape de fermieri si zonele rurale si va fi un partener in acest proces, de gasire a celor mai bune solutii. Am incredere ca Pactul Rural va oferi solutii si va reuni toti factorii de decizie, de la autoritati, la fermieri si societatea civila, pentru a face fata tuturor provocarilor.

Prioritatea principala este aceea de a atrage tinerii in mediul rural. E foarte complicat, e foarte dificil, dar nu e imposibil. Trebuie sa lucram impreuna si doar asa va fi posibil sa rezolvam aceasta problema.”

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE