La șapte luni, exporturile au crescut cu 300 milioane de euro şi importuri s-au diminuat cu 50 de milioane de euro, astfel încât balanţa comercială cu produse agroalimentare este pozitivă.

„Astăzi am văzut balanţa la şapte luni din acest an. Este pozitivă, cu 300 de milioane exporturi în plus faţă de anul 2013, cu 50 de milioane euro diminuate importurile faţă de anul 2013, ceea ce înseamnă un trend bun. Din păcate, aceste exporturi sunt realizate cu materie primă, ceea ce înseamnă export de subvenţii şi nu este un lucru îmbucurător. Motiv pentru care, prin viitorul Program Național de Dezvoltare Rurală, am avut în vedere ca punctajele să fie dirijate către mecanismele şi proiectele care vizează integrarea producției”, a declarat Daniel Dumitru Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în cadrul conferinţei cu tema „Ferma de familie hrăneşte lumea, protejând planeta”, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împreună cu Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Totodată, oficialul MADR a mai precizat că, prin noul PNDR, fermierii mici vor fi stimulați în vederea asocierii, mai ales că, în opinia sa, principala provocare a fermelor de familie o reprezintă competitivitatea ridicată de pe piața de profil.