Observatorul laptelui, un nou program de monitorizare a pietei laptelui, lansat de MADR

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Normele de aplicare pentru programul “Observatorul laptelui”, program ce are ca scop monitorizarea pietei laptelui si a produselor lactate, au fost adoptate in ultima sedinta de Guvern.

Astfel, la nivelul Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) va functiona „Observatorul laptelui si al produselor lactate”, structura ce are ca obiective colectarea, prelucrarea si centralizarea datelor si a informatiilor referitoare la piata laptelui si a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploatatiile de vaci de lapte, bivolite, oi si capre, efectivele de animale, cantitatile de lapte, pretul laptelui crud materie prima, al laptelui comercializat si al produselor lactate, precum si al costurilor de productie.

Citeste si: Masura UE de reducere a poluarii: scaderea efectivelor de bovine. Romania se opune propunerii

„Prin acest mecanism deosebit de important am transpus o serie de reglementari cuprinse in legislatia europeana in domeniul productiei, procesarii si comercializarii laptelui si a produselor lactate, in beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sanatatii populatiei”, a declarat ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, Petre DAEA.

Actul normativ aproba Ghidul de definitii si termeni folositi in industria laptelui, stabilind aspecte ce vizeaza constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor. Acestea se realizeaza de catre reprezentanti ai autoritatilor cu atributii in domeniu, respectiv, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si MADR, prin Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii si prin inspectorii abilitati din cadrul compartimentelor de inspectii ale directiilor pentru agricultura judetene.

MADR asigura confidentialitatea datelor si informatiilor individuale, prin adoptarea de masuri administrative, organizatorice si tehnice de protejare, de prevenire a accesului, difuzarii, instrainarii si distrugerii neautorizate a acestora.

„Observatorul laptelui si al produselor lactate” este organismul de legatura cu Observatorul pietei laptelui din Uniunea Europeana, constituit la nivelul Comisiei Europene, in vederea implementarii mecanismelor organizatiilor comune de piata care constituie si gestioneaza baza de date a sectorului lapte si produse lactate, in vederea elaborarii masurilor de piata in acest domeniu prin intocmirea lunara a rapoartelor punctuale si/sau generale.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piata „Observatorul laptelui si al produselor lactate”, sunt:

– Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA);

– Agentia Nationala Pentru Zootehnie „Prof.Dr.G.K. Constantinescu” (ANZ);

– Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA);

– Autoritatea Vamala Romana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE