septembrie 26, 2022

Numarul de fermieri care vor fi controlati prin teledetectie pentru Campania 2016

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Un document oficial al Agentiei de Plati, postat pe site-ul institutiei, ofera primele informatii cu privire la modul in care se va desfasura controlul prin teledetectie pentru Campania 2016.

Activitatea de control prin teledetectie este structurata pe zone de control ce cuprind un total de 20 site-uri. Pentru anul 2016, APIA a decis delegarea controlului prin teledetectie catre un prestator, selectat prin aplicarea legislatiei nationale in domeniul achizitiilor publice.

Comisia Europeana a aprobat, pentru Romania, furnizarea a doua imagini de foarte mare rezolutie (VHR) si a doua imagini de inalta rezolutie HR pentru fiecare zona de control.

Selectia zonelor de acoperire a imaginilor ce vor fi utilizate anul de cerere 2016 a fost facuta de Grupul de lucru privind esantionarea zonelor de control, constituit prin decizie a conducerii APIA, in conformitate cu documentele emise de CE-JRC avandu-se in vedere conditiile concrete din Romania.

  • Numar site-uri de controlat (total) – 20
  • Fermieri controlabili – 150.000
  • Fermieri in esantionul de control, numar maxim – 85.000
  • Suprafata controlabila (km patrati) – 30.000

Estimarea privind numarul de controale este bazata pe datele rezultate din Campania de control a anului de cerere 2015 dar si a reglementarilor specificate de documentele de lucru ale CE.

Avand in vedere faptul ca este posibil ca nu toti fermierii care au depus cereri de sprijin in anul 2015 sa depuna si in anul 2016 dar si faptul ca vor fi fermieri noi care vor depune cereri de sprijin SAPS in campania 2016, prestatorul trebuie sa aiba in vedere ca, dupa incheierea campaniei de depunere a cererilor de plata 2016 si in functie de rata de neconformitate inregistrata in campania 2015, numarul de fermieri poate creste sau poate descreste, in functie de numarul de fermieri controlabili eligibili, selectati pentru control in zonele acoperite de imaginile satelitare.

Scopul controlului prin teledetectie este de a verifica, pe un esantion de cereri, conditiile in care este acordat ajutorul financiar solicitat in cererile de sprijin. Controlul prin teledetectie se realizeaza pe baza esantionarii cererilor unice de plata pentru controlul pe teren in cadrul anului de cerere 2016.

Pentru fiecare parcela a fermierilor selectati la controlul prin teledetectie pentru care s-a solicitat sprijin, se vor verifica cel putin:

  • Detectarea caracteristicilor neeligibile (apa, cladire, padure) si determinarea suprafetei eligibile pentru schemele de suprafata prevazute in OUG nr. 3/18.03.2015, cu modificarile si completarile ulterioare, incluzand respectarea dimensiunii minime a parcelei;
  • Verificarea utilizarii terenului (tipul de suprafata agricola), Ex. TA, PP, CP, etc;
  • Verificarea culturilor care fac obiectul platilor cuplate;
  • Verificarea culturilor care fac obiectul diversificarii;
  • Verificarea caracteristicilor care fac obiectul Ariilor de Interes Ecologic;
  • Verificarea respectarii normelor privind Ecoconditionalitatea

Pentru Campania 2016 au fost depuse la APIA 900.927 de cereri unice, suprafata solicitata la plata fiind de 9.492.575,01 hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE