Ministrul Agriculturii: In viitor, mai multi fermieri vor putea accesa fonduri europene

Facebook
Twitter

Ministerul Agriculturii intentioneaza sa diminueaze dimensiunea unei ferme eligibile la fonduri europene, de la 8.000 SO, valoarea producției standard cat este in prezent, la 4.000 SO, a anuntat recent Achim Irimescu. Masura doreste sa ii ajute pe agricultorii cu ferme mici sa acceseze fonduri europene nerambursabile, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).

„Avem in plan o reducere a valorii de productie standard la 4.000 SO. Aceasta a fost si initiativa premierului. Ne dorim sa realizam acest lucru, deoarece trebuie sa oferim capacitatea tehnica de accesare a banilor europeni si de catre fermierii mici. Modificarea insa trebuie acceptata de Bruxelles”, a declarat Achim Irimescu, in cadrul emisiunii „Viata Satului”.

Cu actualul prag de eligibilitate, de 8.000 SO, circa 64.000 de fermieri sunt eligibili la accesarea masurii 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici. Daca pragul ar fi diminuat la 4.000 SO, numarul de fermieri eligibili s-ar ridica la peste 300.000.

In prezent, pentru a accesa fonduri europene prin 8.000 SO submasura 6.3 – Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, solicitantii trebuie sa detina o ferma cu dimensiunea cuprinsa intre 8.000 – 11.999 SO (valoarea productiei standard).

Sprijinul nerambursabil este de maxim 15.000 Euro si se acorda in doua transe astfel: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finantare si 25% din cuantumul sprijinului in maximum 3 ani de la primirea deciziei de finantare.

Pentru intrega perioada de programare 2014 – 2020 Romania beneficiaza de o alocare financiara totala de 9,47 miliarde de euro. De asemenea, alocarea bugetara totala a Masurilor implementate la nivelul AFIR se ridica la 4,87 miliarde de euro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE