Numarul de albine salbatice s-a redus cu un sfert in cinci ani

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Numarul de albine salbatice din Statele Unite a scazut cu aproape 23% in perioada 2008-2013, in principal din cauza terenurilor agricole pe care se cultiva soiuri de porumb pentru biocombustibili, arata un studiu citat de BBC.

Principalul motiv al acestui fapt, subliniat de autorii studiului, este cresterea cererii pentru biocombustibili, lucru care i-a facut pe multi fermieri americani sa cultive cereale de acest tip.

Legislatia Statelor Unite impune ca toata benzina vanduta sa contina cel putin 10% etanol, acesta fiind obtinut in mare parte din porumb.

Studiul, realizat Universitatea din Vermont, arata de asemenea ca in zonele in care s-a observat cea mai mare reducere a albinelor salbatice s-au marit si suprafetele agricole, cu circa 200%, cultivate cu porumb.

Oamenii de stiinta atrag atentia ca in cazul in care aceasta tendinta va continua s-ar putea ajunge la destabilizarea culturilor vegetale care necesita polenizarea naturala.

Studiul citat de postul britanic de televiziune mai arata ca 39% din terenurile cultivate in SUA nu au parte de suficienti polenizatori naturali, precum albinele.

In timp ce europenii se confrunta mai mult cu declinul numarului de albine din cauza utilizarii neonicotinoidelor, studiul nu a putut demonstra o relatie cauzala dintre mortalitati si folosirea pesticidelor.

Se estimeaza ca albinele salbatice contribuie anual cu aproape 3 miliarde de dolari la agricultura americana.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE